Dan Tanasă solicită informații despre stadiul anchetelor privind incendiile din spitale
3 min readDeputatul AUR Dan Tanasă a înaintat o solicitare către Gabriela Scutea, Procurorul general al României, prin care cere informații despre stadiul anchetelor privind incendiile ce au izbucnit la secțiile ATI – este vorba despre incidentele de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” și Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, care au avut consecințe grave.
Mai multe spitale din România au fost afectate în ultimii ani de incendii, unele foarte grave! Din toamna anului 2020 și până în prezent au ars trei secții de ATI. Pe 29 ianuarie 2021, focul a izbucnit în saloanele Institutul Matei Balş din București unde au murit patru pacienți. Trei au fost găsiți carbonizați şi unul nu a răspuns manevrelor de resuscitare. 53 de pacienţi, aflaţi în stare gravă, au fost transferaţi la 11 spitale. Ulterior, numărul pacienților decedați a ajuns la 17. În acest caz, ancheta e condusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul București (PTB). „Dosarul nr 477/P/2021 are ca obiect infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare dezastrul și se referă la incendiul survenit în data de 29.01.2021 la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” București, care a avut ca urmare distrugerea și degradarea pavilionului V al unității, precum și decesul mai multor pacienți internați”, se arată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Procurorii susțin că au început urmărirea penală față de mai multe persoane, fără a le nominaliza, dar ancheta s-a împotmolit într-o expertiză care nu e gata. „A fost efectuată cercetarea la fața locului, au fost dispuse autopsii medico-legale, au fost ridicate înscrisuri și imagini înregistrate de camerele de supraveghere, au fost audiați aparținătorii persoanelor decedate și martori, a fost dispusă o expertiză pentru stabilirea cauzelor incendiului, nefinalizată până în prezent”. Până acum, nicio persoană nu este acuzată de ucidere din culpă, fiind reținută doar infracțiunea de „distrugere din culpă”.
Alt caz s-a întâmplat pe 12 aprilie 2021, trei pacienți internați în unitatea mobilă de Terapie Intensivă amplasată în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” au decedat după ce a crescut brusc presiunea instalației de oxigen, urmată de oprirea automată a ventilatoarelor. În acest dosar, s-a început urmărirea penală față de doi angajați ai serviciului tehnic al spitalului, cei doi fiind cercetați sub control judiciar. Acuzațiile care li se aduc sunt de ucidere din culpă. „În dosarul 1784/P/2021 a fost efectuată cercetarea la fața locului, au fost dispuse autopsii medico-legale, au fost ridicate înscrisuri și echipamente medicale, au fost audiate persoane, au fost dispuse expertize și constatări”, mai susțin procurorii PTB.
Pe 1 octombrie 2021, șapte persoane au murit în incendiul produs la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. În spital erau 125 de pacienţi la momentul izbucnirii incendiului, dintre care 120 cu coronavirus, 10 în ATI. Reprezentanţii IGSU au precizat că unitatea nici măcar nu a cerut autorizaţie de securitate la incendiu, deşi avea această obligaţie. Din declarațiile date de managerul spitalului și coordonatorul de secție, coroborate cu probele video, tavanul de pe secția ATI s-a topit, s-a desprins un neon care s-a lovit de podea și a produs ulterior un incendiu. „Din declarațiile medicilor și personalului medical, rezultă că detectoarele de oxigen stăteau fie scoase din priză, fie nu funcționau și mai mult de atât, la fel ca în cazul Piatra Neamț, se aprindeau lumânări pe secția ATI”. Ca urmare a acestor cazuri de incendii grave din spitalele din România, vă adresez următoarea întrebare : În ce stadiu se află anchetele la care am făcut referire mai sus deoarece românii se așteaptă ca justiția să funcționeze și să facă dreptate în țara noastră!