Dan Tanasă (AUR) solicită premierului măsuri concrete pentru reducerea sărăciei energetice a românilor
3 min readDan Tanasă, deputat din partea partidului Alianța pentru Unirea Românilor, a înaintat o interpelare către premierul Nicolae Ciucă prin care îi atrage atenția asupra sărăciei energetice a românilor.
Deputatul AUR cere măsuri concrete de la premierul Nicolae Ciucă și atrage atenția asupra ordonanței de plafonare propusă de guvern care se va dovedi că este profund inechitabilă deoarece nu ţine cont de veniturile consumatorilor casnici şi poate aduce falimentul multor companii
Joi, 17 martie 2022, la ora 17.00 a fost pus în dezbatere publică proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pentru a fi aprobat în ședința de Guvern de a doua zi! Atât a durat transparența publică, mai puțin de 24 de ore! Conform notei de fundamentare a ordonanței: „În privința consumatorilor casnici, care oricum se confruntă cu un nivel de sărăcie energetică dintre cele mai crescute din Europa, în contextul creat de situația geopolitică și de explozia prețului la utilități, materii prime și alimente, s-a constatat că se impune prelungirea perioadei în care este necesar să li se acorde sprijin pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale.
Conform datelor publicate în vara anului trecut într-un studiu Infoclima referitor la Sărăcia energetică în România: 13% din familiile din România trec sub pragul de sărăcie după ce își achită facturile pentru energie (electrică și termică), 11.7% din familii practică sub-consumul (consumă mai puțină energie decât minimul necesar unui trai confortabil), iar pentru 45,3% din familiile din România facturile pentru energie constituie o povară prea grea pentru bugetul familiei. Mai mult, aproape 14% dintre gospodăriile din România au datorii la plata facturilor și 10% dintre ele nu îți pot încălzi locuințele în mod adecvat. Între timp, din cauza situaţiei determinate de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, a războiului din Ucraina, a devenit tot mai greu pentru familiile din România să suporte aceste creșteri ale prețurilor, iar industria este într-o situație și mai grea.
Această ordonanță se dovedește profund inechitabilă deoarece că nu ţine cont de veniturile consumatorilor casnici şi poate aduce falimentul multor companii care nu se pot încadra în procesul de producţie în consumul anual de gaze naturale prevăzut în actul normativ. Câți consumatori sunt în situația de a avea un consum mai mic sau egal cu 100 KWh? Deși la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene se iau măsuri referitoare la plafonarea/reglementarea prețurilor la energie și gaze, în România aceste noțiuni nu se regăsesc absolut deloc în această ordonanță de urgență.
Domnule Prim Ministru, vă solicit să îmi comunicați ce măsuri concrete veți lua pentru reducerea sărăciei energetice a românilor și cum veți proceda pentru a reduce numărul firmelor care vor intra în faliment în țara noastră?