Dan Tanasă(AUR) – Testele de salivă pentru elevi întârzie să apară. Cîțu nu știa, înainte de Congresul PNL, că elevii și profesorii vor trebui testați vreodată”

4 min read
Dan Tănasă: Solicit Avocatului Poporului să îl demită pe adjunctul, Molnar Zsolt – 60m.ro

Elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână, deci este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. Primul lot din licitația pentru testele de salivă care vor fi folosite în școli a fost câștigat de trei firme, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național pentru Achiziții Publice pentru Edupedu.ro.

Dan Tanasă, deputat AUR, cere clarificări de la Florin Cîțu printr-o întrebare parlamentară cu privire la licitațiile derulate în procedură de urgență pentru testele de salivă folosite în școli. Acestea au venit cu întârziere, și mai mult decât atât, au fost atributie unor firme printr-o procedură mai puțin transparentă.

 Cele mai multe teste din lot, 5 milioane, le va furniza o firmă de modă (Viggo Fashion) care a mai câștigat contracte cu statul în perioada pandemiei. Celelalte două firme câștigătoare sunt o firmă olandeză – Medpark B.V și Eva Healthcare SRL, de asemenea o firmă care, potrivit presei, a mai câștigat în ultimii doi ani contracte publice. Mai exact, cele trei firme împart între ele un lot de 9 milioane de teste, în valoare totală de 80.450.000 lei, astfel: Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă, MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste, EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste. Viggo Fashion Internațional SRL are domeniul de activitate principal „comerț cu amănuntul al îmbrăcămintei, în magazine specializate”, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

 În 2018, cifra de afaceri era de 5,1 milioane de lei, iar în 2020 – 44 de milioane. Compania a trecut de la o pierdere de 307 mii de lei în 2018, la un profit de 10 milioane de lei în 2020. Eva Healthcare SRL – are ca domeniu principal de activitate „comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”. De la o cifră de afaceri de 5,2 milioane de lei și un profit de aproape 1,2 milioane de lei în 2018, compania a ajuns la 72 de milioane de lei cifră de afaceri și un profit de 11,4 milioane lei în 2020. Știți cumva cine se află în spatele acestor firme norocoase care câștigă licitații în timpul pandemiei?

          Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor.

 În total, achiziția este estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația se face în procedură de urgență și durează 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”. Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat pe 3 octombrie, că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC). De ce trebuia să așteptați luna octombrie pentru a derula în procedură de urgență aceste licitații, nu știați, înainte de Congresul PNL, că veți avea nevoie să testați elevii și profesorii?

          Elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână, deci este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului, acestea urmează să fie achiziționate prin Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, decizia este una procedurală, la o săptămână după ce a fost anunțată public introducerea de teste pe bază de salivă în școli, ca măsură complementară de monitorizare după eliminarea pragului de infectare de 6 la mie din procedura de decizie pentru închiderea unei unități de învățământ. „Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, potrivit CNSU. Propunerea CNSU prevede ca banii să vină de la Guvern, din fondul de rezervă bugetară (adică din banii noștri, ai tuturor, îmbogățim anumite firme abonate la contracte grase cu statul): „pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”.

          În calitatea dvs. de conducător al Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19, țin să vă întreb dacă nu puteați să contractați testele de salivă pentru elevi și profesori prin Compania Națională „Unifarm” S.A., înființată în anul 1935, deci cu o experiență de peste 80 ani în piața farmaceutică națională și internațională, care este în prezent unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice și parafarmaceutice din România?„, spune Dan Tanasă.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.