De ziua libertății presei, cea mai rămas din jurnalismul independent a fost pus la colț – CRITICII.RO
2 min readÎn a doua zi de Paști am sărbătorit Ziua Libertății Presei, iar cu această ocazie am putut să mă delectez cu declarațiile făcute de politicienii noștri pe această temă. Mesajul central pare a fi unul singur și, întrucâtva, în contradicție cu ideea de libertate/ independență a presei: principalul țel al jurnaliștilor nu mai este informarea corectă a cetățenilor, ci combaterea „fake news” pe tema vaccinării împotriva Covid-19.
Iată ce a declarat premierul Florin Cîțu: „De ziua libertăţii presei, le mulţumesc jurnaliştilor pentru munca lor din timpul pandemiei, în aceste vremuri dificile, şi pentru ei. Informaţia verificată şi corectă despre efectele Covid-19 trebuie să ajungă la public, pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor. Iar lupta jurnaliştilor pentru adevăr este vitală mai ales acum, pentru a combate tot ce înseamnă fake-news despre Covid-19 şi vaccinare în pandemie”, a scris Florin Cîţu, luni, pe Facebook. Ce înseamnă fake news, deci? Tot ce nu le convine politicienilor, pare-se, ținând că trusturile de presă au primit bani grei în pandemie pentru acestă informare corectă.
Pe de altă parte, se pare că de când jurnaliștii se preocupă de combaterea fake news, încrederea oamenilor în presă a tot scăzut. Un sondaj realizat de Aleph News cu ocazia Zilei Libertății Presei arată că doar un sfert dintre români mai au încredere în jurnaliști:
În cine aveţi mai mare încredere?
Antreprenor 36,01% (1.179 de răspunsuri)Jurnalist 34,61% (1.133 de răspunsuri)ONG-ist 16,68% (546 de răspunsuri)Procuror 11,67% (382 de răspunsuri)Politician 1,04% (34 de răspunsuri).
Poate că mai presus de combaterea dezinformării, Guvernul ar trebui să se ocupe de o comunicare clară și eficientă, în general. Și, de ce nu, să lase presa să fie liberă.