Deputații AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță atrag atenția asupra problemelor din domeniul energiei și educației

3 min read

Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță, deputați AUR de Iași, au fost invitați la emisiunea BZI Live, în cadrul căreia au fost discutate subiecte de actualitate – de la energie și problemele CFR Călători, la economie și educație.

O temă de mare importanță a fost cea privind prețurile la energie, în contextul în care românii plătesc printre cele mai mari prețuri la energie din întreaga Europă. Deputatul Mihail Albișteanu a amintit că, momentan, plafonarea prețurilor la energie este încă activă și a avertizat că țara noastră se află într-o situație sensibilă, existând oricând riscul unei pene de energie, așa cum s-a întâmplat recent în Balcani, deoarece ne bazăm îndeosebi pe energia regenerabilă.

„România este o situație energetică destul de sensibilă, pentru că reținem că, acum câteva săptămâni, a fost o pană de energie în vestul Balcanilor. Se pare că și în România se poate așa ceva pe timp de vară, mai ales că este un consum mare de energie și pentru că ne-am am redus diversitatea în materie de surse energetice, mergem pe energia acesta regenerabilă”, a declarat parlamentarul. Totodată, domnia sa a atras atenția și asupra comportamentului de monopol în domeniul combustibililor, în contextul în care OMV face legea în țara noastră, iar MOL și-a anunțat intenția de a cumpăra Lukoil.

„Suntem într-o situație în care țara aceasta este în faliment. Zece rafinării închise în ultima vreme, d intre care șase au fost închise în România”, a precizat Mihail Albișteanu.

În ceea ce privește probleme CFR Călători și condițiile de călătorie, cei doi deputați au amintit că au adresat interpelări pe această temă ministrului Sorin Grindeanu, prin care au cerut ca pe ruta Iași-București să fie introduse vagoane de dormit.

Rezultatele la Evaluarea Națională au fost un alt subiect de mare importanță abordat de către cei doi deputați. În acest context, Cristian Ivănuță a precizat că aceste rezultate reprezintă un barometru al României educate. Acesta a subliniat că, din păcate, doar 30% din copii au luat peste 7, iar la bacalaureat doar 75% dintre elevi au promovat examenul. Deputatul a criticat faptul că s-a decis ca subiectele de la bacalaureat să fie de nivel mediu astfel încât să numărul elevilor care iau notă de trecere să fie mai mare. „Ne păcălim singuri”, a subliniat acesta.

Cu prilejul acestei discuții, Cristian Ivănuță a atras atenția și asupra hiperbirocratizării din educație, în condițiile în care profesorii și directorii de instituții de învățământ au de completat un volum tot mai mare de hârtii. În plus, deputatul a tras un semnal de alarmă cu privire la consumul de droguri în rândul elevilor și a solicitat ca autoritățile să ia măsurile necesare.

Puteți viziona emisiunea aici:

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.