Deputatul Ilie Coleșa (AUR) nu este de acord cu semnarea contractului educațional. „Poate deveni o poartă de introducere a unor clauze abuzive”

2 min read

Deputatul AUR Ilie Coleșa nu este de acord cu semnarea contractului educațional și susține că Legea educației trebuie să fie suficient de clară astfel încât să nu mai fie necesară încheierea unui astfel de act adițional și, mai ales, nu obligatoriu.

Parlamentarul atrage atenția că acest contract poate deveni o poartă de introducere a unor clauze abuzive. Declarațiile au fost făcute în plenul Camerei Deputaților, în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

Contractul educațional prin care școala, elevii și părinții își asumă o serie de obligații există de cel puțin 10 ani și trebuie semnat la începutul fiecărui ciclu școlar. Noutatea vine din faptul că, pentru anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației a introdus sancțiuni pentru părinții care refuză să îl semneze, ceea ce a provocat rumoare în rândul acestora.

Ilie Coleșa a declarat că învățământul preuniversitar este gratuit și obligatoriu și că legea educației preuniversitare ar trebui să fie suficient de clară pentru a nu mai fi nevoie de un asemenea contract, în niciun caz unul obligatoriu.

„Deși este un proiect de lege vechi, din 2013, tratează un domeniu extrem de important: protejarea cetățenilor, care sunt puși în situația de a semna un contract cu un vânzător de bunuri sau furnizor de servicii, protejarea omului, a cetățeanului împotriva abuzului de putere din partea unui furnizor de servicii și împotriva includerii abuzive sau excluderii abuzive a unor drepturi esențiale ale cetățenilor.

Revenind din 2013 în prezent, în 2024 avem o situație în care acest proiect legislativ s-ar aplica foarte bine, pentru că în învățământul preuniversitar fiecare părinte este obligat să semneze un contract educațional fără nicio putere de a negocia și sub sancțiunea unei amenzi repetitive de câte 5.000 de lei. Ni se spune că scopul contractului este asigurarea condițiilor optime de derulare a procesului de învățământ, prin implicarea și responsabilizarea părților implicate. Un enunț general care nu spune absolut nimic.

Legea educației preuniversitare ar trebui să fie suficient de clară pentru a nu mai fi nevoie de un asemenea contract, în niciun caz unul obligatoriu. Învățământul preuniversitar preuniversitar este cel public, este gratuit și obligatoriu. De ce să fim obligați, ca părinți, să semnăm un asemenea contract? Contractul poate deveni o poartă de introducere a unor clauze abuzive, care nu se regăsesc ca atare în Legea educației”, a declarat deputatul Ilie Coleșa.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.