Dorinel Cosma (AUR): Importăm prea multe produse alimentare, în loc să valorificăm potențialul pe care îl are România

2 min read

Dorinel Cosma atrage atenția asupra faptului că importăm prea multe produse alimentare, în loc să valorificăm potențialul pe care îl are România. Senatorul AUR a cerut Ministerului Agriculturii și instituțiilor subordonate să sprijine mai mult producătorii locali și să investească în sistemele de irigații.

Cu declarația ministrului agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, voi începe demersul meu parlamentar de astăzi. Acesta spune în mai multe declarații publice, faptul că: „România este departe de o criză alimentară”. Adică, ne spune domnul ministrul, avem o producție record de grâu, care acoperă cererea internă, ba chiar și exportăm.

România redevine grânarul Europei, țara nostră dominând topul vânzărilor de cereale în acest an comercial cu o producție de 10.290.023 de tone. Aceste cifre ne încântă domnule minstru, dar potențialul României este mult mai mare, dacă ați încerca să oferiți mai mult suport pentru dezvoltarea sistemelor de irigații.

Nu ar trebui să ne lăudăm cu faptul că exportăm grâu, ci valoarea exportului este adusă de prelucrarea materiei prime. Importăm produse alimentare de peste 50%. Nu de 20% sau 30%, ci peste 50%! România are un deficit comercial la produse alimentare foarte mare în comparație cu statele din jurul nostru. Importăm aproape tot ce țara noastră ar putea cu politici și proiecte coerente să ofere. Putem vedea în piețe și în marile supermaketuri, câte produse alimentare de proveniență românească mai sunt și câte de import avem. Fructele, legumele, carnea, lactatele, produsele de panificație ocupă primele locuri în importurile de alimente.

Guvernanții noștri trăiesc parcă într-o altă lume, o lume a bunăstării oferite de salariile mari pe care le încasează. Dragi guvernanți, produsele alimentare s-au scumpit în ultimele luni, pe fondul crizei energetice, al creșterilor de preț la carburanți  si al situației geopolitice de la granița de Est.

Românii pun în coșul de alimente tot mai puține produse și fac economii la utilități pentru a-și permite să mănânce.

În final poate veți reflecta la unele intervenții în acest sens, nu pentru a reglementat piața, ci pentru a susține agricultorii și fermierii români ce vor putea să asigure nevoile pieței interne. Astfel, importurile vor scădea, iar prețurile la alimentele și produsele de consum se vor reduce.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.