Dorinel Cosma (AUR): Lipsa irigațiilor, o problemă reală în județul Botoșani
2 min readLipsa irigațiilor reprezintă una dintre problemele nerezolvate ale județului Botoșani, care produce numeroase pagube atât fermierilor, cât și celor care practică agricultura de subzistență. Dorinel Cosma i-a solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, o serie de clarificări despre situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani.
Județul Botoșani are a doua cea mai mare suprafață de luciu de apă din România, după județul Tulcea. Iazurile sunt în număr de 148, cu o suprafață totală de 3.600 de hectare și un volum de 55 de milioane de metri cubi. În ciuda resurselor existente, agricultura, cea mai importantă ramură a județul Botoșani, suprafața terenurilor amenajate cu lucrări de irigații la nivelul județului Botoșani este subdimensionată. Efectele lipsei irigațiilor au fost resimțite atât de cei care practică agricultura de subzistență, cât și de agenții economici.
Sistemul național de irigații face în ultimii ani obiectul gâlcevei politice. Peste două milioane de hectare ar fi trebuit să beneficieze de sisteme moderne de irigații. De altfel, obiectivul de două milioane de hectare este vehiculat de mulți ani de fiecare formațiune politică ajunsă la guvernare.
Recent a fost aprobat Programul Național pentru Infrastructura principală de irigații. Legea 136/2022 stabilea ca România să ajungă la 2,6 milioane ha suprafață irigabilă în 2027, cu o alocare de 1,5 miliarde euro de la buget.
În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:
- Câte hectare din suprafața totală a terenurilor agricole este irigată în acest moment din județul Botoșani?
- Care este suprafața pregătită pentru irigat în județul Botoșani?
- Câte canele de irigații au fost umplute până acum?
- Care sunt culturile irigate pe hectar în județul Botoșani?
- Câte proiecte ce vizează înființarea unor sisteme de irigații s-au înființat din 2020 până acum?