Gianina Șerban (AUR): Capitala rămâne în topul celor mai poluate orașe din UE. Ce face Ministerul Mediului?

2 min read

Capitala rămâne în topul celor mai poluate orașe din UE, avertizează deputata AUR Gianina Șerban. Bucureștenii trăiesc cu 4 ani mai puțin din cauza poluării și a lipsei de spații verzi – doar 7 metri pătrați/locuitor, de trei ori mai puțin comparativ cu media UE. Deși, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României încă de acum 15 ani din cauza poluării, administrația nu a găsit până o soluție. De aceea, Garda de Mediu a fost obligată să amendeze în fiecare an Primăria Municipiului București.

Gianina Șerban a precizat că Primăria Capitalei a fost atenționată și în 2024 și i s-a solicitat să adopte un plan în vederea îmbunătățirii calității aerului, cu efect în reducerea emisiilor de pulberi în suspensie, generate de traficul rutier. Până la această oră, administrația nu a reușit să elaboreze un astfel de plan și nici nu a luat măsuri în acest sens, astfel că municipiul București rămâne în continuare în topul orașelor poluate.

În acest context, deputata AUR a sesizat Ministerul Mediului și a cerut răspuns la întrebările:

  1. Ce programe aveți în derulare pentru reducerea poluării atmosferice în Municipiul București și județul Ilfov?
  2. Care sunt termenele pentru soluționarea problemelor mai sus prezentate?

În urma solicitării adresate de către deputata AUR, Ministerul Mediului a transmis un punct de vedere prin care arată că municipiului București este încadrat în regimul de gestionare I pentru indicatorii dioxid de azot şi oxizi de azot(NO2/NOx), particule în suspensie (PM10 şi PM2,5) și benzen (C6H6), fiind necesară elaborarea unui nou plan integrat de calitate a aerului (PICA) deoarece vechiul plan nu a fost aplicat cu maximă consecvență, în perioada 2018-2022. În prezent, este necesar să se elaboreze un nou PICA, termenul final fiind octombrie 2024.

În acest sens, Primăria Municipiului București a a transmis Ministerului Mediului că a iniţiat o nouă procedură de achiziție publică de servicii în scopul elaborării studiului de calitate a aerului care va sta la baza noului PICA.

În ceea ce privește implicarea Ministerul Mediului în soluționarea problemei, instituția a menționat că, în perioada 2020 – 2023, a organizat întâlniri de lucru cu primarii din anumite aglomerări urbane, inclusiv cu primarul general al municipiului Bucureşti, „precizându-se că este necesar ca efortul autorităților responsabile să se concentreze pe identificarea şi implementarea urgentă a unor măsuri eficiente de îmbunătăţire a calităţii aerului, aplicabile pe termen mediu sau scurt, care să asigure respectarea valorilor limită prevăzute în Legea nr. 104/2011, cu modificările ulterioare”.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.