Imunitatea obținută după vindecare este puternică, dar politicienii par să se teamă să recunoască, spun mai mulți cercetători
2 min readMarty Makary este profesor la Școala de Medicină Johns Hopkins și la Școala de Sănătate Publică Bloomberg, redactor-șef al Medpage Today și autor al cărții „Prețul pe care îl plătim: ce a stricat sistemul medical american – și cum să rezolvăm”.
Este în regulă să emiți o ipoteză științifică incorectă. Dar când date noi dovedesc că este greșită, trebuie să te adaptezi. Din păcate, mulți lideri politici și oficiali din domeniul sănătății publice au promovat prea mult timp ipoteza potrivit căreia imunitatea naturală nu oferă protecție fiabilă împotriva Covid-19 – o afirmație care este dezmințită prin mijloace științifice.
Peste 15 studii demonstrează puterea imunității dobândite în urma infectării cu SARS-Cov-2. Un studiu pe 700.000 de persoane efectuat în Israel în urmă cu două săptămâni, arată că persoanele care au fost bolnave de Covid au avut o probabilitate de 27 de ori mai mică de a se reinfecta și de a dezvolta o formă simptomatică a bolii.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Rezultatele au fost confirmate de un studiu realizat în iunie de Cleveland Clinic, pe lucrători din domeniul sănătății (care sunt adesea expuși la virus), în cadrul căruia niciunul care a fost testat anterior pozitiv pentru Covid nu s-a reinfectat.
Autorii studiului au ajuns la concluzia că „pentru persoanele care au fost anterior infectate cu SARS-CoV-2 există o probabilitate mică să aibă vreun beneficiu după vaccinarea anti-Covid”.
Datele științifice sugerează că imunitatea naturală este la fel de eficientă sau mai eficientă decât imunitatea indusă de vaccin. De aceea este atât de frustrant faptul că administrația Biden a susținut în repetate rânduri că imunitatea conferită de vaccinuri este preferabilă imunității cauzate de infectarea naturală,