Infrastructura și logistica lanțului scurt alimentar | AGROINTEL.RO
3 min readSpitalul Municipal Fălticeni, care este și cea mai veche clădire medicală din România, a intrat în istorie, în locul acesteia urmând a fi construită o parcare. Cazul strigător la cer a fost semnalat de senatorul AUR de Constanța, Evdochia Aelenei, care a trimis o sesizare în acest sens către Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Parlamentarul l-a întrebat pe oficial dacă a fost depusă, la nivelul Ministerului Culturii, o adresă prin care se solicită ca, clădirea vechiului Spital Municipal Fălticeni să fie încadrată în categoria clădirilor de patrimoniu și dacă se dorește clasarea clădirii ca monument istoric.
Redăm mai jos scrisoarea senatorului AUR către Ministrul Culturii.
„Stimate Domnule Ministru Bogdan GHEORGHIU,
Constat cu îngrijorare faptul că în România, spitale dacă nu iau foc, sunt dărâmate. În cursul zilei de luni, cea mai veche clădire medicală din România a intrat în istorie, sub cupele buldozerelor. Este vorba despre vechiul Spital Municipal Fălticeni.
Construcția imobilului a început în anul 1850, iar din anul 1860 a fost dată în funcțiune ca unitate sanitară, fiind multe decenii cel mai important spital din zona de nord- est a țării. În anul 1938 a fost construit etajul clădirii, fiind la momentul respectiv un eveniment de mare amploare și o mândrie locală. Clădirea, ridicată din banii preotului Iftime Stamati, a devenit pavilion central pentru Spitalul Municipal Fălticeni, care s-a extins cu noi secții externe în perioada 1970-1980.
Trebuie menționat faptul că încă de la început, spitalul din Fălticeni a inclus și o capelă. Capela cu hramul Sfântul Pantelimon și Sfântul Alexandru, are o istorie marcantă, printre altele, fiind închisă de autoritățile comuniste în urmă cu 70 de ani.
De asemenea, în cadrul ansamblului arhitectural, se afla și statuia ce îl reprezintă pe medicul Gabriel Tatos, erou veteran al Primului Război Mondial, veche de mai bine de 90 de ani. Dr. Gabriel Tatos (1878–1927), licențiat al Facultății de Medicină din Iași, chirurg cu studii de specializare la Paris, și un om de o aleasă cultură, este strănepotul boierului Tatos, care a fost deputat în Divanurile ad-hoc din octombrie 1857, întrunite cu scopul de a exprima voința populației cu privire la organizarea definitivă a principatelor române.
În calitatea mea de cadru medical, nu pot să trec cu vederea că a parte a istoriei medicale a României trece în umbră așa repede, sub șenilele buldozerelor, cu atât mai mult cu cât în locul istoricei clădiri se va construi… o parcare.
Domnule Ministru, conform prerogativelor conferinte de funcția pe care o dețineți, vă solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
La nivelul Ministerului Culturii, a fost depusă o adresă prin care se solicită ca, clădirea vechilul Spital Municipal Fălticeni să fie încadrată în categoria clădirilor de patrimoniu?Având în vedere faptul că o întregă comunitate susţine că edificiul face parte din istoria orașului și ar trebui conservat, aveți în vedere să clasați clădirea ca monument istoric?”, îl întreabă senatoarea AUR pe Ministrul Culturii.