ion Petrescu
2 min read16 decembrie 2020, 20:29
Cu 31 de ani în urmă, pe 17 decembrie, armata de atunci a ţării primea ordinul de alarmare, în condiţiile în care nu puţini ofiţeri ascultau posturile de radio „Vocea Americii” şi „Europa liberă”, înţelegeau motivaţiile complexe ale prăbuşirii succesive a regimurilor socialiste din state membre ale Tratatului de la Varşovia, prin urmare anticipau că şi România va fi prinsă în această vâltoare, dar nu ştiau cum şi mai ales când.
2 decembrie 2020, 13:03
În contextul situaţiei fluide din Belarus, unde manifestaţiile continuă, iar dictatorul Alexander Grigorievici Lukashenko a admis că va pleca de la putere doar după adoptarea noii constituţii, dar şi după recenta umilire a Armeniei, prin obligarea acesteia la retrocedarea, către Azerbaidjan, a unor teritorii şi trimiterea acolo a peste o mie de militari pacificatori, Rusia are, din nou, o problemă, cu Republica Moldova.
30 noiembrie 2020, 13:54
Basarabia, Bucovina şi Transilvania – aceasta a fost ordinea revenirii la Patria Mamă a teritoriilor vremelnic înstrăinate de viforniţe imperiale. După 102 ani de la mult aşteptata Zi a României Reîntregite – 1 Decembrie 1918 -, unele rememorări pot fi utile menţinerii conştiinţei naţionale la nivelul mentalităţii învingătorilor, cea a înaintaşilor noştri, care au împlinit visele buneilor, anterior umiliţi, cu armele, de unii megieşi.
16 noiembrie 2020, 09:49
În euforia firească a celor ce au decis, cu voturile lor, schimbarea direcţiei de orientare geopolitică de la Chişinău, prin semnalarea dorinţei de apropiere de Uniunea Europeană, ar trebui să nu se uite că reacţia Kremlinului nu se va lăsa aşteptată. Asta va reaminti societăţii animate de proiectul Maia Sandu, că doar România, Patria Mamă, rămâne în situaţii de crize viitoare, reazemul necondiţionat al democraţiei din judeţele de peste Prut.
1 noiembrie 2020, 11:10
Dacă privim obiectiv ce a putut face un anumit şef de guvern, de la Chişinău, de la 25 mai 1990, la 28 mai 1991, atunci putem enumera unele reuşite: a înfiinţat primele structuri ale Armatei Naţionale, Poliţiei Naţionale, Trupelor de Carabinieri şi a serviciilor speciale de informaţii; a introdus limba română ca limbă de predare în şcoli, licee şi universităţi; a fondat Academia de Studii Economice şi Academia Naţională de Poliţie, la Chişinău.