Nicolae Voiculeț vorbește despre criza din cultură. Artiștii liber-profesioniști au fost abandonați de către Guvern
2 min readReputatul naist Nicolae Voiculeț a vorbit, în cadrul emisiunii Focus de la Ropres, despre criza din cultură și despre modul în care statul român a abandonat artiștii-liber profesioniști în timpul pandemiei, fără să le ofere o plasă de siguranță, așa cum s-a întâmplat în aproape toate statele europene.
„Viața artiștilor este o viață grea, viața culturii este aproape redusă la tăcere. În ultimele 10 luni în această pandemie, România a suferit enorm, publicul românesc nu mai are același suport spiritual, artistic, muzical, din partea artiștilor, muzicienilor, din partea celor care întrețin și hrănesc o națiune, un neam”, a recunoscut cu durere în glas maestrul Voiculeț.
Artisul a precizat că, în timp ce majoritatea țările europene și-au sprijinit artiștii, oferindu-le fonduri pentru a depăși această perioadă grea, în România nicio autoritate nu a luat vreo măsură în acest sens.
„Pentru artiștii care sunt liber-profesioniști, viața lor este scena. Ei au fost complet ignorați de către stat, acești oameni au fost abandonați ca multe alte milioane de români. Artiștii s-au descurcat greu, din resurse proprii, din acumulări. Arta și artiștii României au fost ultima categorie de interes. Am trăit pe pielea mea o stare de asediu pur și simplu pentru că nimeni nu a avut niciun interes ca un artist să poată evolua, să poată să se exprime.
Totul a fost un fel de propagandă bine orchestrată, un pumn în gură pentru că artiștii transmit mesaje, stări, pansează dureri. Această zonă a fost redusă la tăcere ca nu cumva să trezim în oameni sentimente de bucurie, de revoltă. Oamenii au nevoie de un suport moral, de un contrafort. Biserica a fost anulată, intrările în biserici au fost interzise, poliția politică a intrat peste oameni, dându-le amezi. Nici în perioada comunistă nu se întâmpla așa ceva”, a subliniat Voiculeț.
Emisiunea poate fi urmărită aici: