O elevă din Cluj care s-a înecat cu un jeleu este în comă profundă: „Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”
2 min read „Jeleul era blocat la intrarea în trahee, practic s-a lipit de aceasta. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”, declară medicul Corina Dumitru, potrivit Digi24.
Imediat după ce a mâncat jeleul, fata ar fi luat o gură de apă, apoi s-ar fi prăbușit. Profesorii au anunțat imediat cadrele medicale din comuna Geaca, Cluj; iar acestea au încercat să îi acorde primul ajutor însă abia după jumătate de oră, când a ajuns un echipaj medical de la 30 de km distanță, s-a reușit extragerea jeleului.
„Din păcate, a fost nevoie de timp ca noi să ajungem la Geaca, timp prețios în care creierul fețiței a fost lipsit de oxigen. De aceea încurajăm pe toată lumea să-și însușească măsurile de prim ajutor. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”, a mai declarat medicul Corina Dumitru.
Eleva a fost transportată de urgență la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, cu elicopterul SMURD. În prezent, se află într-o comă profundă și necesită susținerea artificială a funcțiilor vitale.
Importanța acordării primului ajutor depinde foarte mult de timpul în care se acționează. cu cât mai repede, cu atât mai bine. Uite ce poți să înveți și tu despre manevra Heimlich, potrivit riviere.ro.
Ce este manevra Heimlich?
Manevra Heimliche este cea mai folosită metodă de prim-ajutor din întreaga lume și se aplică asupra oricărei persoane care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.
Metoda a fost denumită așa atunci când medicul Henry Heimlich a salvat viața unei bătrâne, în 1947. Aceasta se înecase cu o bucățică de carne ce îi blocase căile respiratorii superioare sufocând-o.
Bătrâna a scăpat de la moarte datorită faptului că dr.Heimlich a avut prezența de spirit să îi aplice o presiune bruscă la nivelul zonei superioare a abdomenului, sub coaste.
Cum se aplică manevra Heimlich
Dacă victima este în picioare
ne poziționăm rapid în spatele victimei,