Păcală și Tândală în premieră la Teatrul Ion Creangă
2 min read Scenariul și regia sunt semnate de Ion Ionuț Ciocia, care s-a inspirat din povești populare cu și despre cele două personaje și a conturat un scenariu original care suprinde aventurile celor doi frați de la nașterea acestora până la maturitate. Andrei și Roxana Răduț, care semnează decorul și costumele spectacolului, oferă personajelor un aspect tradițional cu accente moderne prin port, care sunt puse în evidență cu ajutorul încălțămintelor create de Estella Blue. În completarea spectacolului, Radu Mihalache a compus muzica inspirată din folclorul tradițional. De asemenea, din distribuția spectacolului fac parte actorii Teatrului Ion Creangă: Ion Ionuț Ciocia, Cristian Crețu, Oliviu-Cristian Bughiu, Nicoleta Rusu, Marius Nănău, Grațiela Teohari-Duban și Maria Țăran.
Legătura dintre doi fraţi nu este uşor de tradus în cuvinte. De aceea, spectacolul „Păcală şi Tândală” îşi propune să arate cum doi fraţi traversează mai uşor obstacolele pe care viaţa le pune în calea lor, datorită faptului că se au unul pe celălalt. De la jocurile copilăriei, la emoţiile provocate părinţilor, pănă la inevitabila maturizare, toate sunt mai uşoare pentru că Păcală îl are pe Tândală, dar şi invers.
Dincolo de a fi reprezentanţii unei tipologii, Păcală şi Tândală sunt întruchiparea unor calităţi ale poporului român, de unde şi apetenţa oamenilor pentru aventurile celor doi. Pe durata spectacolului cei doi vor trece prin tot felul de peripeţii. Vor trebui să împartă avutul dat de părinţi, iar cunoscându-le firile pişichere, nu va fi lucru uşor. Apoi vor fi nevoiţi să valorifice vaca bătrână, ce se află în familie de generaţii, păţanie ce va atrage furia unei mulţimi și îi va aduce pe fraţi în faţa legii. Prin şiretenia caracteristică vor ajunge să-l zăpăcească pe judecător, și ajung în fața unei alte situații de impas. În final, cu ajutorul inocenței reușesc să vândă vaca familiei și să se mute fiecare la casa lui,