Programul Prima Conectare. Ajutor de 1.900 euro pentru racordarea la apă și canalizare – condiții

3 min read
Programul Prima Conectare. Ajutor de 1.900 euro pentru racordarea la apă și canalizare – condiții

Roxana Dobre
– 31 mai 2023 19:52

Prima Conectare – program în derulare

Programul Prima Conectare 2023. Statul, prin Administrația Fondului de Mediu, acordă un ajutor de maxim 1.900 de euro cetățenilor care vor să se branșeze sau să își racordeze casa la rețelele publice (locale sau regionale) de apă și canalizare. Resursele financiare pentru acest sprijin provin din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.
Programul Prima Conectare este în plină desfășurare, aceasta fiind a doua rundă de finanțare din 2023, iar termenul limită pentru înscriere este 26 iunie, ora 23.59, în limita bugetului alocat.Programul Prima Conectare se derulează prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și se adresează beneficiarilor care au venituri reduse, care pot primi o finanțare de maxim 1.900 de euro, bani care pot fi utilizați pentru a-și branșa sau racorda casa la rețelele publice (locale sau regionale) de apă și canalizare. Înscrierile se fac pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu până cel târziu 26 iunie, inclusiv, în limita bugetului alocat. Abordarea va fi pe principiul ”primul venit, primul servit”.Proiectele respinse în prima rundă pot fi redepuse în cadrul apelului de proiecte din a doua rundă, fiind considerate din punct de vedere procedural proiecte nou-depuse.Citiți și: S-a votat legea! Racordarea la energie electrică – gratuită pentru fermieri!Prima Conectare. Ajutorul se accesează prin intermediul operatorilor de apă și canalizare
Conform unui anunț al AFM, subvențiile nu pot fi solicitate direct de beneficiarii finali ai lucrărilor, ci doar prin intermediul operatorilor de apă și canalizare. Cererile de finanțare se vor transmite la AFM prin aplicația informatică destinată programului care va fi disponibilă pe site-ul instituției, www.afm.ro.”În cadrul Programului se acordă finanțare pentru realizarea țintelor cuprinse în Investiția 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)- Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și/sau canalizare existente din cadrul Componentei C1: Managementul Apei și contribuie la îndeplinirea Reformei 1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene”, precizează instituția.Conform sursei citate, solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt Operatorii de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată, astfel cum sunt definiți la art. 2 lit. g) și h) din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Pe lângă celelalte criterii de eligibilitate aplicabile, aceștia sunt eligibili sub condiția încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu UAT sau cu ADI –  Asociația de dezvoltare intercomunitară.Așadar, finanțarea nu poate fi solicitată în mod direct de beneficiarii finali care intenționează să se branșeze la apă și canalizare. Aceștia se pot adresa însă operatorului de servicii de utilități publice din localitatea de domiciliu sau, după caz, operatorului regional de servicii de utilități publice, în localitatea de domiciliu.Suma alocată sesiunii de finanțare este de 747.350.000 lei, valoare fără TVA, respectiv 889.346.500 lei, valoare cu TVA.Citiți și: Reabilitare termică gratuită pentru locuințe.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.