Reușita unei ferme de familie: Recolta de ridichi de la Hetiur se vinde în supermarketuri
3 min readAngelica Lefter
– 1 mai 2021 20:36
Legumele de Hetiur sunt un veritabil brand creat de o familie care pune suflet în fiecare cultură pe care o înființează în solar sau în câmp. În această perioadă, familia Cristurean din județul Mureș se mândrește cu recolta de ridichi pe care o livrează deja în două supermarketuri Carrefour, dar și direct, pe bază de comenzi.Familia Cristurean din localitatea Sighișoara, sat aparținător Hetiur, județul Mureș, se ocupă cu legumicultura de mai bine de 28 de ani. Totul a plecat din pasiune. Între timp, afacerea s-a dezvoltat, iar de pe piață și de la poarta fermei au reușit să intre cu marfa în marile magazine din Sighișoara și din Târgu Mureș.Ridichi din solarul familiei Cristurean
Familia Cristurean cultivă legume pe 8 hectare de teren, multe dintre acestea în câmp, dar și pe 1.500 de metri pătrați de spații protejate. Marcel Cristurean, capul familiei, este preot, dar și un pasionat legumicultor. Acesta a spus pentru Agrointeligența – AGRPINTEL.RO cum a început totul.”Suntem o fermă de familie, am început în urmă cu 28 de ani cu o mică grădină de legume pentru noi și datorită faptului că am păstrat semințele din legumele bunicilor pe care le-am cultivat în fiecare an, am ajuns să transformăm gradina mică într-o afacere de 8 hectare de legume și 1.500 de metri pătrați de solarii, spații protejate. Hetiur este un sat aparținător de Sighișoara, aici ne-am dezvoltat”, spune fermierul.Ridichile rezistente la secetă, cultivate în solariile fermei CristureanAcum este momentul ridichilor și al spanacului. Pentru a ieși cu ridichi proaspete, familia Cristurean a semănat încă de la începutul lunii martie un soi rezistent la secetă și care se păstrează proaspăt o perioadă mai mare de timp de la recoltare.”Este un soi care rezistă la secetă și are perioada de la maturitate până la recoltare este de două săptămâni, își păstrează forma. Este rezistent la secetă și nu devine casant, ațos. Am cultivat ridichi pe 700 de metri pătrați, în spații protejate. Soiul pe care îl avem nu are nevoie de niciun fel de tratament chimic. Noi îngrășăm terenul cu gunoi de grajd maturat după 2 ani de zile și folosim ca și îngrășământ bio, Zeolit. Nu am avut niciun fel de probleme cu dăunătorii, singurii cu care mai avem probleme sunt șoarecii”, explică fermierul.Solariile de la Hetiur nu sunt încălzite, motiv pentru care pentru nopțile geroase s-a investit în agril cu care s-au acoperit culturile să nu înghețe. ”Avem în dotare arce de cerc din material plastic, facem tunele mici peste care tragem acel agrotextil. De la momentul răsăritului și până la vânzare durează pentru ridichi o luna si 2 săptămâni, le-am cultivat la început de martie. Celelalte le-am semănat cu 2 săptămâni mai târziu, să avem continuitate, sunt pe creștere acum”, a povestit Marcel Cristurean, preot și legumicultor.Foto: Facebook/ Legume de la Hetiur/ Ferma Cristurean
Marcel Cristurean vrea să convingă tinerii să investească în agricultura din RomâniaFermierul ne-a explicat că a susținut dintotdeauna tineretul să se întoarcă pe meleagurile natale și să înceapă propria afacere în agricultură.