S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament
2 min read Ministerul Educației a făcut public raportul anual care stabilește ierarhia celor mai bune universități din România. În analiză au intrat 54 de instituții superioare de învățământ, dintre care 31 au rămas în top și numai un singur institut este din spațiul privat al educației.
”În exercițiul de metaranking specific anului financiar 2021, realizat conform metodologiei stabilite prin Ordinul Ministerului Educației cu nr. 3095/2022 din 7 februarie 2022 pentru aprobarea Metodologiei privind realizarea exerciţiului naţional de metaranking, au fost ierarhizate 30 de universități românești de stat dintr-un total de 54 și o singură universitate privată (Universitatea „Titu Maiorescu” din București). Ierarhia este comparabilă cu cea realizată de către AdAstra, utilizând metodologia din evaluările anterioare, pentru care au fost recalculate punctajele în condițiile utilizării a 9 clasamente. Diferența dintre punctaje apare din utilizarea poziției exacte a universităților în clasamentele internaționale, în exercițiul actual.”, se specifică în raport.
Iată topul celor mai bune universități din România
Pe primele 3 locuri se clasează Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, urmată de Universitatea din București și Universitatea Politehnică din București, principalele centre universitare de elită fiind București, cu 7 universități în top, urmat de Cluj-Napoca cu 4 universități, și Timișoara și Iași cu câte 3 universități.
În total, în România funcționează 93 de instituții de învățământ superior, publice și private, aflate în 23 de orașe, iar analiza a identificat instituțiile de învățământ superior reprezentative din România, performante la nivel științific și cu vizibilitate internațională în clasamentele globale ale universităților europene și occidentale.
”Creșterea sistematică anuală, în clasamentele internaționale, a numărului universităților românești incluse în metaranking, evidențiază importanța acestor clasificări pentru conștientizarea necesității creșterii competitivității la nivel internațional, reflectată în performanța în clasamentele internaționale. Metaranking-ul reprezintă, astfel, un instrument de analiză și un criteriu obiectiv de evaluare în cadrul metodologiilor de finanțare a cercetării în sistem universitar,