Să nu cumva să ne închideți iarăși școlile! – CRITICII.RO
3 min readO, ce veste minunată! Se redeschid școlile. Totul bine și frumos, ne bucurăm cu toții. Presiunea a dat roade. Dar, să nu cumva să fie doar de fațadă. Să nu cumva să încercați să ne amețiți și să închideți iar școlile!
Că sunteți incompetenți, o știm cu toții. Că sunteți marionete , o știm și pe asta. Dar măcar în ultima clipa încercați să vă salvați și să ne salvați. Vă bateți joc de viitorul copiilor noștri, implicit de al nostru, al tuturor. Nota de plata o vom vedea curând.
Cum ați închis școlile când toate țările europene țineau unitățile școlare deschise? Și dacă tot le-ați închis, de ce le-ați închis pe toate? O scoală în care sunt 5 cazuri este la fel ca o școală în care nu este niciun caz? Erau comune care nu aveau raportat niciun caz de Covid. Și, atunci? Nu mai vorbesc despre faptul că unele dintre aceste localități nu aveau nici macar internet. Cum puteau copiii din acele zone să aibă acces la educație? Cum?
Toată lumea a înțeles că școala online este frecție la picior de lemn și că nu poate înlocui școala clasică. Sunt convins că ați înțeles și voi. Este rea voință sau sunteți doar niste marionete așa cum am mai spus?
Nu vă mai jucați cu destinele atâtor oameni. Este vorba de aproape 3 milioane de elevi și peste 292.000 de angajați din Educație . Dar nu acestea sunt cifrele finale pentru că toți aceștia au și familii, deci numărul este de câteva ori mai mare. Când este blocat oricare domeniu de activitate este o nenorocire. Dar când este blocat sistemul de educație, totul este pierdut. Nu este o părere subiectivă de profesor, este pura realitate, din păcate.
Bine macar că v-ați dat seama că sistemul hibrid este o tâmpenie. Mai bine mai tărziu decât niciodată.
Se observă totuși o mica evoluție. Pe 14 septembrie când se redeschideau școlile, părinții erau rugați să nu trimită copiii la școală în cazul în care aceștia prezentau simptome de boală, precum tuse, dificultăţi în respiraţie, diaree, vărsături. Elevilor le era măsurată temperatura în scoli, iar cei cu temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius erau trimiși la medicul de familie. Acum , autoritățile ne anunță că elevii care prezintă simptome la școală vor fi testați.
Exista însă o problemă . Multe dintre școli nu au medici în cabinetele școlare. În pandemie, mulți dintre medicii școlari, și așa puțini, au fost transferați către DSP-uri pentru completarea lipsei de personal. Și atunci cum implementăm aceasta măsură? Daca așteptăm răspunsul domnului Voiculescu, sigur va dura mult și bine.
Trebuia o finanțare serioasă îndreptată către cabinetele de medicină școlară, precum și suplimentarea numărului de posturi pentru personalul specializat. Acest lucru trebuia făcut din timp pentru a putea redeschide școlile în condiții normale. Pentru că tare îmi este teama că veți folosi toate aceste neajunsuri pentru a închide din nou sistemul școlar.