Școală începe cu jumătate din angajații din educație vaccinați
2 min read Câți profesori s-au vaccinat până acum
În timpul vacanței prelungite de primăvară, Ministerul Educației a lansat campania națională „Vaccinare și testare pentru învățare!” || #ÎntoarcereaLaȘcoală, ce are că scop principal informarea elevilor, cadrelor didactice și a părinților cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de Covid-19 prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ și testarea elevilor și a angajaților din sistemul de învățământ.
Cu toate acestea, potrivit datelor oficiale, în cele 30 de zile de vacanță, numărul de profesori vaccinați a bătut pasul pe loc. Pe 6 aprilie fuseseră vaccinați 148.000 de angajați din educație, iar pe 27 aprilie numărul acestora a crescut la 153.920, ceea ce înseamnă o creștere cu doar 5% într-un interval de trei săptămâni.
Nici în ceea ce privește testarea elevilor în școli lucrurile nu stau mai bine. Deși au fost cumpărate este 1 milion de teste Covid pentru elevi, s-au folosit doar 22.000, pentru că mulți părinți nu și-au dat acordul pentru testarea copiilor.
Deși s-a vehiculat faptul că în școli urmează să fie introduse testele rapide, pe baza de salivă, mai puțin invazive, acestea nu au fost încă validate de Institutul Național de Sănătate Publică. În alte țări, în schimb, testele de salivă sunt folosite în școli. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, își dorește ca aplicarea testării non-invazive în şcolile din România să fie rezolvată până la revenirea elevilor din vacanță.
Citește și: Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România
„În Comitetul Interministerial de joi am făcut această propunere, printr-o adresă scrisă, o solicitare din partea Ministerului Educaţiei, am transpus această idee şi către Ministerul Sănătăţii, solicitare către MS şi sunt convins că se vor apleca cu maximă atenţie în condiţiile în care din ce în ce mai multe state europene apelează la soluţia această a testării non-invazive în şcoli.