Silviu-Titus Păunescu (AUR) a solicitat Ministerului Finanțelor date privind impactul măsurilor de combatere a evaziunii fiscale

2 min read

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a solicitat Ministerului Finanțelor (MF) date privind impactul măsurilor de combatere a evaziunii fiscale – solicitarea a fost făcută în contextul în care, în primele lunii ale acestui an, numărul evaziunilor fiscale era în creștere. Parlamentarul consideră că de această situație se face vinovată alianța PSD-PNL, o alianță toxică pentru mediul privat. În urma acestui demers, ministerul în cauză a transmis că nu are date privind nivelul actual al evaziunii fiscale și nici informații privind sumele recuperate de ANAF.

Silviu-Titus Păunescu a criticat guvernarea PSD-PNL pentru măsurile legislative înaintate la începutul acestui an precum proiectul de lege care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, precum și cel prin care cei inculpați pentru evaziunea fiscală de până la 100.000 de euro scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul. În opinia sa, astfel de măsuri au menirea de a descuraja mediul de afaceri onest.

În acest context, parlamentarul a solicitat MF să transmită care este nivelul evaziunii fiscale, raportat la PIB, precum și care este totalul sumelor recuperate de ANAF ca urmare a combaterii evaziunii fiscale.

Din răspuns transmis de instituție reiese faptul că autoritățile nu au informații despre acest fenomen. Astfel, în ceea privește prima întrebare – care este nivelul evaziunii fiscale, Ministerul Finanțelor a transmis că nu are date recente deoarece:

„Comisia Europeană realizează şi publică anual studiul privind decalajul fiscal la TVA în statele membre ale Uniunii Europene, însă, metodologia de calcul permite estimări doar pentru perioada T-2, existând o distanță în timp de doi ani între perioada curentă (în care se realizează estimarea) şi perioada de referinţă datorită procedurilor de înregistrare şi de publicare a indicatorilor macroeconomici de către oficiile naționale de statistică.

Astfel, ultimele cifre disponibile sunt pentru anul de referinţă 2021, urmând ca la finele anului 2024 să fie publicat raportul conţinând rezultatele estimărilor pentru anul 2022”.

Conform unui raport al CE, decalajul fiscal la TVA aşteptat pentru anul 2022 reprezintă 35,2% din veniturile potenţiale (estimate). În cifre absolute, decalajul aşteptat pentru anul 2022 este de 51.506 milioane lei, faţă de 44.276 milioane lei în anul 2021.

Instituția nu a putut transmite răspuns nici la cea de-a doua întrebare privind sumele recuperate de ANAF deoarece la nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală există doar date statistice care provin din rezultatele directe ale controalelor antifraudă.

Potrivit acestor date, „în perioada ianuarie – mai 2024, au fost promovate 104 acte de sesizare a organelor de urmărire penală pentru un prejudiciu total de 357,60 milioane lei, iar, în perioada ianuarie – mai 2023, au fost promovate 99 de acte de sesizare a organelor de urmărire penală pentru un prejudiciu total de 123,44 milioane lei”.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.