Sorin Mateescu (AUR): Victoria PSD şi PNL este mai degrabă rezultatul unui set de manevre strategice bine calculate şi îndoielnice din punct de vedere etic
2 min readSenatorul AUR Sorin Mateescu a declarat că victoria obținută de PSD și PNL la alegerile din 9 iunie este mai degrabă rezultatul unui set de manevre strategice bine calculate şi îndoielnice din punct de vedere etic decât al sprijinului popular autentic. Domnia sa consideră că scorul obținut de cele două partide ridică întrebări serioase despre starea democrației în România și arată că este nevoie de o schimbare fundamentală pentru a avea alegeri corecte și transparente.
Într-o declarație politică, senatorul subliniază că „o democraţie veritabilă nu poate fi construită pe bazele unei competiții inechitabile şi a manipulării electorale”. De aceea, Mateescu afirmă că a venit vremea ca toți cetățenii României să ceară transparenţă, justiţie şi reforme reale care să permită o reprezentare autentică şi o guvernare responsabilă. În opinia sa, ascensiunea AUR arată că există dorinţă de schimbare, dar pentru ca această schimbare să fie pozitivă şi durabilă, este nevoie de un angajament colectiv pentru integritate şi democraţie.
Pe de altă parte, Sorin Mateescu trecut în revistă principalele acțiuni întreprinse de PSD și PNL în încercarea de a obține o victorie la alegeri – e de la sine înțeles că, după o serie de crize majore (pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și creșterea inflației), coaliția se temea că vor pierde alegerile din 9 iunie, mai ales că exista o alternativă la această clasă politică, și anume partidul AUR.
În acest context, senatorul a amintit de decizia de a menține alegerile locale într-un singur tur de scrutin, prin care PSD și PNL perpetuează o formă de „feudalism politic”, unde baronii locali își menţin puterea fără a fi nevoid să răspundă cu adevărat în faţa electoratului.
La aceasta se adaugă strategia de a devansa alegerile locale și de a Ie comasa cu cele europarlamentare. Și astfel PSD și PNL și-au asigurat stabilitatea propriilor structuri de putere, și nu stabilitatea țării. „Această retorică (a stabilității) a fost acceptată de un electorat îngrijorat de crizele globale, dar realitatea este că stabilitatea promisă nu a adus schimbările necesare pentru o democrație sănătoasă”, a mai spus senatorul. În încheiere, Mateescu a reiterat faptul că este nevoie de o schimbare fundamentală pentru ca, pe viitor, să avem alegeri corecte și transparente.