Statistic vorbind, nivelul de trai a crescut. Practic, nu se simte și în buzunarele românilor – CRITICII.RO
2 min readAm urmărit zilele trecute, ca orice român, situația care a izbucnit în Valea Jiului, unde minerii au protestat pentru că de mai bine de 10 luni nu și-au mai primit salariile. Ce am aflat cu această ocazie? Cât câștigă un miner. Sper să mă înșel, dar am auzit că ar fi vorba de fabuloasa sumă de 1.300 de lei!
Haideți să facem puțină lumină pentru că, în mod sigur, în grupul celor cu venituri așa de mici intră și alte categorii. Să ne uităm așadar la valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. Dacă am lua în calcul o familie compusă din doi adulți și doi copii valoarea coșului ajungea anul trecut la 7.278 de lei pe lună, în creștere cu 4,7% față de anul 2019. Suma este incredibil de mare, dar un trai decent presupune că nu trăm de la un salariul la altul și de-abia putem acoperi nevoi de bază, ci presupune cheltuieli cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, produse de igienă, servicii, sănătate, educație, recreere și, de ce nu, economii.
Apoi, mai avem și ceva date despre nivelul de trai, calculat nu în funcție de PIB/locuitor, ci pe consumul invidual efectiv (AIC/loc). Potrivit informațiilor, în anul 2019, România părăsise „podiumul sărăciei”, după ce înregistrase un scor de 70% din valoarea medie la nivelul UE, mai mult decât Ungaria și Bulgaria (Ungaria stă totuși mai bine ca noi la capitolul PIB/locuitor).
Sursa: cursdeguvernare.ro
Așadar suma necesară pentru un trai decent a crescut, iar românii consumă în mod clar mai mult decât produc. Am putea să presupunem că cumpără pe credit (credit de nevoie personale, card de cumpărături etc.). Avem și celelalte informații: potrivit Institutului Naţional de Statistică, aproape o treime din români spun că rămân period cu restanța la plata unor cheltuieli importante: întreținerea locuinței (50%), abonamentul pentru servicii de telefonie mobilă (36%). De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că România oferă cele mai mici salarii din Uniunea Europeană și pentru că, din cauza politicilor adoptate de guvern, crește și inflația. Ajungem astfel să considerăm că o carte sau o mini vacanță sunt un lux. Și pentru mulți dintre români chiar sunt!
În acest caz, mă întreb ce pot face politicienii pentru acești români? Pentru noi toți astfel încât acel coș minim pe lună să nu fie atât de inaccesibil? Să fie vorba de investiții? De sprijinirea antreprenorilor români? Așteptăm să vedem când se vor preocupa guvernanții noștri de probleme reale ale societății românești.