Trei noi materii se introduc în școli. Despre ce vor învăța copiii
2 min read Educația financiară
În urma unui proiect elaborat de un grup de deputați, se dorește ca în curriculum național pentru învățământul primar și gimnazial să fie introduse și competențele financiare. Astfel, în învățământul preuniversitar ar putea să fie introdusă o nouă materie: educația financiară. În învățământul liceal există deja o disciplină numită Educație Antreprenorială, care face parte din curriculum-ul pentru clasa a X-a.
Cei care au avut această inițiativă au insistat asupra ideii că fiecare elev trebuie să știe ce presupune elaborarea unui buget propriu, dar să aibă și noțiuni care țin, de exemplu, de: diferența dintre un card de credit și un card de debit, de ce este important să se economisească, diferența dintre un activ și un pasiv, modul de funcționare a creditelor, cum funcționează creditele pe termen scurt sau la ce se referă un IFN. În cadrul expunerii de motive a proiectului privind introducerea educației financiare în școli, au fost formulate următoarele argumente: „Inițiativa legislativă are drept scop introducerea educației financiare în învățământul preuniversitar, alături de educația antreprenorială… Stimularea educației antreprenoriale este o prioritate peste tot în lume, iar România se aliniază astfel trendului global. Totuși, trebuie să recunoaștem că nu toți absolvenții vor deveni antreprenori, dar toți vor avea nevoie de cunoștințe de bază cu privire la gestionarea unui buget propriu. De aceea, propunem introducerea, alături de educația antreprenorială, a educației financiare.”
Ministerul Educației va trebui să realizeze programa pentru noua disciplină în 90 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.
Educația pentru mediu
Această materie nouă ar trebui să fie introdusă în școli, în învățământul primar și gimnazial, începând cu anul școlar 2022-2023, în urma elaborării unei strategii comune (care va trebui finalizată până la sfârșitul anului 2021)a Ministerului Educației și a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.