Vasilică Potecă (AUR), către ministrul Transporturilor: Stațiile CFR se află într-o stare deplorabilă. Ce măsuri veți lua?
3 min readMajoritatea stațiilor CFR se află într-o stare deplorabilă deoarece, timp de trei decenii, nu s-au mai alocat sumele necesare în vederea reabilitării/modernizării acestora. Călătorii sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor și condițiile de călătorie. În ciuda promisiunilor făcute de către guvernanți, situația a rămas aceeași.
Senatorul AUR Vasilică Potecă a readus în atenția ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, această problemă și a solicitat răspunsuri la următoarele întrebări:
- Care este numărul total de statii CFR din România? Ați inventariat numărul de staţii CFR care necesită o reabilitare urgentă?
- Vă rog să îmi precizaţi dacă în bugetul CFR Călători sau în bugetul ministerului sunt prevăzuţi bani pentru efectuarea de astfel de investiţii.
- Vă rog să aveţi amabilitatea de a-mi preciza şi care este numărul de staţii CFR din judeţul Hunedoara, câte necesită reabilitare urgentă şi câte vor fi modernizate în cursul acestui an.
În urma demersului făcut de către parlamentarul AUR, Ministerul Transporturilor a transmis clarificări privind starea celor 896 de stații.
Astfel, conform Raportului de activitate al Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” S.A. pe anul 2023, „pentru activitatea de administrare şi întreţinere a bunurilor companiei, serviciile de asistenţă tehnică mentenanță clădiri s-au contractat şi derulat lucrări ce au avut ca obiectiv îmbunătăţirea condițiilor de muncă pentru salariaţii căii ferate, creșterea gradului de confort pentru publicul călător şi menţinerea în stare de funcţionare a clădirilor şi instataţiilor aferente, precum şi îmbunătăţirea performanțelor energetice ale acestora, astfel, în acest scop fiind alocată prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli suma de 29.000,00 mii lei”.
În perioada 01.01.2023 – 31.12.2023, au fost contractate și derulate lucrări și servicii, în caloare de 32.168,68 mii lei, care au constat în:
- lucrări de reparaţii şi întreţinere la exteriorul şi interiorul clădirilor (tencuieli, zugrăveli, refacere acoperișuri, pardoseli, instalaţii interioare, vopsitorii, înlocuiri tâmplărie etc.);
- lucrări de intervenții accidentale la clădiri şi instalații aferente;
- lucrări de proiectare şi execuţie racorduri la conducte de gaze naturale, apă, canalizare, reţele termice;
- lucrări de ignifugări şarpante din lemn la clădirile CF;
- reparaţii sobe, coşuri de fum;
- verificarea tehnică periodică şi autorizarea echipamentelor din centralele termice, a instalaţiilor de ridicat etc.;
- exploatarea şi întreţinerea tehnică a centralelor termice şi punctelor termice;
- lucrări de întreţinere, supraveghere şi intervenţii la instalaţii de climatizare, detectoare de incendiu, lifturi, scări rulante, uşi glisante etc.;
- verificarea şi întreţinerea sistemelor şi instalațiilor de limitare şi stingere a incendiilor;
- demontarea construcțiilor care nu mai sunt utile căii ferate.
În ceea ce privește stațiile CFR din județul Hunedoara, ministerul a tranmis că urmează să fie finalizate lucrările de modernizare la Ilia, Mintia, Deva, Simeria (2025), Câmpuri Surduc (2026) şi Petroşani (după 2027). De asemenea, pentru stațiile de cale ferată din județul Hunedoara, în cadrul lucrărilor de reînnoire (reparații capitale) derulate de Compania Națională de Căi Ferate „CFR” S.A. sunt planificate următoarele investiții:
- sisteme de supraveghere video la stația CFR Petroșani.
- modernizări și reparaţii stații de cale ferată (faza expertiză și DALI) pentru Simeria Triaj, Subcetate, Pui și Bănița.