VIDEO | Discursul pe care Patriarhul Daniel și Președintele Academiei l-au aplaudat, încântați, la Putna: Să ne luăm fiecare libertatea și demnitatea înapoi, ca să putem să ne luăm cu adevărat țara înapoi, care azi nu ne mai aparține
2 min readLuni, 16 august, la Putna a avut loc Congresul studențesc aniversar din cadrul Serbării cu același nume, dedicate împlinirii a 150 de ani de la Congresul similar organizat de Mihai Eminescu și ceilalți patrioți români ai secolului XIX.
În cadrul evenimentului, tinerii participanți au vorbit despre viziunea lor asupra rostului acestei țări.
Printre aceștia s-a aflat și Silvian Emanuel Man, istoric, președinte de onoare al Ligii Studenților Iași.
Discursul său a fost printre cele mai apreciate de cei prezenți, iar la final, inclusiv Patriarhul Daniel și președintele Academiei, prof. Ioan-Aurel Pop, s-au arătat vizibil impresionați.
În cuvântul său, Silvian Emanuel Man a făcut referire la sacrificiile făcute de înaintași pentru afirmare identității naționale.
El a declarat că deși nu mai suntem sub talpa imperiului austro-ungar, „țara nu ne mai aparține. Man s-a întrebat dacă odată plecați de la Putna, cei prezenți vor avea curajul să mărturisească în ce cred, cu riscul de a fi „batjocoriți și marginalizați”.
Iată discursul integral:
Preafericite Părinte Patriarh,
Domnule președinte al Academiei Române,
Pentru idealul de la 1871 Eminescu a fost urmărit de serviciile austro-ungare și marginalizat spre finalul vieții sale, iar Ciprian Porumbescu a stat în închisoare unde s-a și îmbolnăvit grăbindu-i moartea. Iuliu Maniu a fost amenințat cu exmatricularea pentru că își asumaseră afirmarea identității naționale, iar colegi de-ai săi au suferit, de asemenea, în închisoare. Studenții din perioada interbelică și cei din anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, alături de profesorii lor, fiind împreună elita intelectuală a acestei națiuni, au suferit bătăi, arestări, unii până la 23 de ani în închisore, iar alții au fost chiar uciși pentru că și-au asumat să apere prin toate căile integritatea neamului românesc și a Bisericii noastre strămoșești, suferind suplicii asemenea primilor și marilor martiri ai creștinătății.