Viorel Focșa (AUR), întrebare pentru ministrul Energiei: Ce efecte va genera legea decarbonizării sectorului energetic?
2 min readDeputatul AUR Viorel Focșa a adresat ministrul Energiei, Virgil Popescu, și președintelui Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriță, o întrebare parlamentară prin care solicită răspuns la câteva întrebări importante, în contextul adoptării Legii privind decarbonizarea sectorului energetic.
Având în vedere recenta şi criminala Lege de aprobare a OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, care reglementează închiderea şi conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă, precum şi închiderea carierelor de lignit şi minelor de huilă, în contextul în care în întreaga Europă se repornesc centralele pe cărbune şi se redeschid minele de lignit pentru a înlocui gazul rusesc, vă solicit să îmi răspundeţi la următoarele întrebări:
- Ce cantităţi de lignit şi de huilă au fost produse de cariere, respectiv de mine, în perioada 1 noiembrie 2012-1 noiembrie 2022, pe fiecare carieră, respectiv mină?;
- Ce grupuri energetice au fost alimentate cu huila şi lignitul extrase în perioada mai sus menţionată, cu menţionarea sursei de alimentare pentru fiecare grup energetic?
- Ce cantitate de energie a fost produsă de grupurile energetice alimentate cu huilă şi lignit în perioada mai sus menţionată, pe fiecare an în parte?
- Ce cantitate de energie produsă de grupurile energetice alimentate cu huilă şi lignit în perioada mai sus menţionată a fost destinată exportului, pe fiecare an în parte?
- Cât a încasat România din exportul de energie electrică produsă de grupurile energetice alimentate cu huilă şi lignit în perioada mai sus menţionată, pe fiecare an în parte?
- Cum va compensa România deficitul energetic cauzat de închiderea, respectiv conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit şi huilă?
- Cum va influenţa închiderea grupurilor energetice alimentate cu huilă şi lignit independenţa energetică a României?