Calendarul zilei 14 ianuarie: Pe 14 ianuarie 1894 se năștea Ecaterina Teodoroiu, Eroina de la Jiu / Documentarul „Cine ești tu Cătălina?”, realizat de Cornel Mihalache

2 min read
Calendarul zilei 14 ianuarie: Pe 14 ianuarie 1894 se năștea Ecaterina Teodoroiu, Eroina de la Jiu / Documentarul „Cine ești tu Cătălina?”, realizat de Cornel Mihalache

Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe 14 ianuarie 1894 în comuna Vădeni, azi parte componentă a Municipiului Târgu Jiu, fiind fiica lui Vasile și a Elenei Toderoiu.
La botez a primit numele de Cătălina, iar vecinii și profesorul din sat o alintau strigând-o Lili, scrie Mariana Cojan Negulescu în volumul „Ecaterina Teodoroiu, Ioana D’Arc a României” (Princeps Publishing, București, 2019). Viitoarea eroină s-a născut într-o familie de țărani, având încă cinci frați și două surori.
A parcurs studiile primare la şcoala din satul natal, apoi a studiat la şcoala din Târgu Jiu. Ulterior a învăţat la şcoala româno-germană din Târgu Jiu, pe care a absolvit-o în anul 1909. În această perioadă numele ei i se schimbă în Ecaterina Teodoroiu, după ce documente militare ulterioare dar şi acte care îi atestă educaţia consemnează mai multe variante de nume Lili Toderoiu, Lili Teodoroiu, sau alte forme asemănătoare.
S-a pregătit pentru o carieră de învăţătoare, motiv pentru care a urmat, la Bucureşti, un gimnaziu-pension, apoi a frecventat cursurile unei şcoli de infirmiere, absolvită în anul 1916. În această perioadă a intrat în contact cu primii cercetaşi din România, iar din anul 1913 face parte din organizaţia de cercetaşi denumită cohorta „Păstorul Bucur”, condusă de Arethia Piteşteanu.
În vara anului 1914, a revenit la Târgu Jiu, în perioada vacanţei, activând în cadrul cohortei de cercetaşi „Domnul Tudor”, până în august 1916, Ecaterina aflându-se, ocazional, la căpătâiul răniţilor ce se aflau în îngrijirea organizaţiei.
În octombrie 1916, Ecaterina a fost chemată la Bucureşti de către Regina Maria, iar la revenirea la Târgu Jiu află că tatăl ei este luat prizonier iar doi dintre fraţi – unul sublocotenent de rezervă la Regimentul 7 Călăraşi şi celălalt locotenent în Regimentul 5 Vânători -, au murit pe câmpul de luptă.
La 6 octombrie 1916,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.