Italia, Franța și Spania au făcut plângere la Comisia Europeană împotriva importurilor de roșii –

3 min read
Italia, Franța și Spania au făcut plângere la Comisia Europeană împotriva importurilor de roșii –

Distribuie acest articol!

Un nou jucător important pe piața mondială de roșii își concentrează exporturile către țările din Uniunea Europeană și Marea Britanie. Invazia de tomate, mai ales tomate din soiuri ce au mare căutare la acest moment, îi nemulțumește pe producătorii din țări europene cu tradiție care au reclamat cantitățile exagerate de importuri.
Marocul a început recent să se concentreze pe producția de roșii, inclusiv roșii cherry și roșii cherry pe ciorchine, deoarece acestea sunt la mare căutare pe piața UE. Marocanii exportă peste 60% din producția roșii către UE și Marea Britanie, iar în sezonul 2020/21, exporturile de roșii din Maroc au crescut dramatic comparativ cu anotimpurile anterioare, în special pentru exporturile către UE. Potrivit portalului Agrarszektor.hu, multe țări producătoare de tomate din UE, precum Italia, Franța și Spania, au depus plângeri oficiale cu privire la creșterea excesivă a importurilor de tomate.
Marocul este al treilea cel mai mare producător de roșii de pe continentul african. Volumul producției a crescut de la 1,2 milioane de tone în 2014 la 1,3 milioane de tone în 2019. Tomatele sunt cultivate pe piața internă între februarie și septembrie, ciclu urmate de principalul sezon de export care începe din august și ține până în martie, scrie NAK.
Marocanii și-au concentrat producția pe roșii gustative de valoare mai mare și pun mai ales roșii cherry care sunt la mare căutare pe piața UE și au marje mai mari de profit la începutul sezonului.
Potrivit lui Iliass Feddol, Trade și Manager de Vânzări Tridge, roșiile cherry și roșiile prunișoare din Maroc câștigă o reputație tot mai mare în rândul cumpărătorilor din UE.
La acest moment, Marocul deține doar 4,9% din totalul pieței globale de export de roșii, cu exporturi de 434,4 milioane de dolari, ceea ce face din Maroc încă al cincilea cel mai mare exportator de roșii la nivel mondial. Totuși, este de remarcat că volumul de roșii exportate din Maroc a crescut cu 44,7% din 2015. Astfel, Marocul a devenit unul dintre exportatorii de tomate cu cea mai rapidă creștere din lume și cel mai mare exportator de roșii din Africa. UE reprezintă mai mult de 60% din exporturile de roșii marocane datorită parteneriatului euro-mediteranean, care promovează integrarea economică între cele două regiuni în vederea eliminării barierelor comerciale. În anumite luni ale anului, între octombrie și aprilie, Marocul poate exporta o anumită cantitate de roșii către UE la taxe reduse.

Singura barieră pe care Marocul a întâmpinat-o recent a fost pandemia. Din cauza COVID-19, în 2020, exporturile totale de roșii din Maroc au scăzut cu 46% comparativ cu anul precedent. În sezonul actual, exporturile marocane de roșii au crescut drastic în comparație cu anotimpurile anterioare, în special exporturile către UE. Importurile totale au depășit deja cele 285.000 de tone preconizate în cadrul Acordului de parteneriat euro-mediteranean.
În 2020, Marocul a expediat un total de 518.000 de tone de roșii către UE, în timp ce până în martie 2021 exportase 373.000 de tone de roșii.

Distribuie acest articol!

Navigare în articole

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.