Performanță istorică: s-a aprobat vaccinul anti-malarie care va salva milioane de copii, după 100 de ani de cercetare

2 min read
Performanță istorică: s-a aprobat vaccinul anti-malarie care va salva milioane de copii, după 100 de ani de cercetare

OMS a aprobat primul vaccin anti-malarie pentru copii
Această infecție transmisă de țânțari ucide peste 400.000 de persoane pe an, majoritatea fiind copii și sugari. Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aprobat, pentru prima dată, utilizarea unui vaccin în Africa Sub-sahariană și în regiunile cu un nivel de transmitere moderat sau ridicat, în urma unui program pilot de succes în Ghana, Kenya și Malawi.

Dezvoltat de producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline, vaccinul, a cărui eficacitate a fost demonstrată pentru prima dată în urmă cu șase ani, se administrează în patru doze la copiii începând cu vârsta de cinci luni.
„Acesta este un moment istoric. Vaccinul împotriva malariei pentru copii, așteptat de mult timp, reprezintă un progres pentru știință, sănătatea copiilor și controlul malariei”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Utilizarea acestui vaccin pe lângă instrumentele existente pentru prevenirea malariei ar putea salva zeci de mii de vieți tinere în fiecare an”, a mai adăugat acesta. 
„Din punct de vedere științific, acesta este un progres masiv, din punct de vedere al sănătății publice, este o performanță istorică. Căutăm un vaccin împotriva malariei de peste 100 de ani, acesta va salva vieți și va preveni boala la copiii africani”, a subliniat Dr. Pedro Alonso, directorul Programului Global pentru Malarie al OMS. 
De ce a fost nevoie de 100 de ani pentru găsirea unui vaccin anti-malarie?
Malaria este cauzată de un parazit, nu de un virus. Este atât de insidios încât poate să infecteze o persoană de mai multe ori, copiii africani pot să aibă chiar și 6 episoade de malarie într-un an. Chiar și atunci când boala nu este fatală, asaltul repetat asupra corpului lor îi poate lăsa slabi și vulnerabili la alți agenți patogeni, alterând permanent sistemul imunitar, scrie The New York Times.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.