Calendarul zilei | 10 octombrie 1916: Prima bătălie de la Jiu

2 min read
Calendarul zilei | 10 octombrie 1916: Prima bătălie de la Jiu

În 10 octombrie 1916 a avut loc prima bătălie de la Jiu, în care trupele Armatei I Române, comandate de generalul Ion Dragalina, au respins o puternică ofensivă inamică, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii, scrie Ministerul Apărării Naționale pe facebook.
Începe prima bătălie de la Târgu Jiu intre armata română și trupele germano – austro-ungare. Între 10-16 octombrie trupele române, comandate de generalul Ion Dragalina, resping o puternică ofensivă inamică. Se remarcă prin vitejia sa Ecaterina Teodoroiu – eroina de la Jiu.
Pe 14 octombrie 1916, în timpul primei ofensive germane peste Munții Gorjului, Ecaterina a luat parte alături de populația civilă, cercetași și o companie de milițieni la luptele de la Podul Jiului, concurând la respingerea atacului unei companii bavareze inamice.
Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Confruntarea descrisă de Constantin Kirițescu în „Istoria războiului pentru întregirea României 1916-1918”, vol. I, seamănă a scenariu de film:
„În timpul luptei, pe la amiază, o coloană inamică, în forță de o companie și jumătate, cu mitraliere, reușește să se strecoare printre grupul nostru central și detașamentul din stânga și ajunge în marginea de vest a orașului, la podul de fier al Jiului. Vestea se răspândește cu iuțeala fulgerului în oraș. O revoltă și o însuflețire extraordinară cuprinseră pe locuitorii mândrului orășel. ‘La pod, la pod, să nu lăsăm pe nemți să intre în oraș!’, strigau toți din toate părțile. În cea mai mare grabă se organiza apărarea podului cu concursul unui comisar de poliție, care adunase și el câțiva sergenți de oraș și cu o companie de 150 milițieni. (…) Cu un entuziasm de nedescris, ‘trupa’ de apărare a Târgu Jiului lua poziția în spatele digului de pe malul râului,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.