Suceava: Un bebeluș a murit la scurt timp după ce a fost botezat. Reacția Arhiepiscopiei Sucevei și a Patriarhiei Române

Un copilaș de doar șase săptămâni a decedat luni, după ce a fost dus la spital în urma unui stop cardio-respirator, survenit în timpul slujbei de botez, informează Monitorul de Suceava.
Doctorul Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, a precizat că bebelușul a fost adus la UPU Suceava în stop-cardio-respirator resuscitat, fiind internat pe secția ATI, dar din păcate, luni dimineață, în jur de ora 06:00, a decedat, probabil din cauza leziunilor provocate de hipoxie, cu precizarea că medicii legiști vor stabili exact cauza morții. Medicul a confirmat că bebelușul a aspirat lichid în plămâni.
Inițial, polițiștii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dar în noile condiții fapta va fi încadrată la ucidere din culpă. Cercetările sunt în primă fază in rem, însă urmează a se îndrepta probabil spre preotul care a oficiat slujba, precizează sursa citată.
Într-o reacție publicată pe siteul oficial, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților deplânge „ cumultă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin”.
Arhiepiscopia explică, citându-l pe Sf. Grigorie de Nyssa, de ce Dumnezeu îngăduie moartea de timpuriu a unor copii.
„În tratatul său „Despre copiii care mor timpuriu”, Sfântul Grigorie de Nyssa oferă mai multe răspunsuri, subliniind că orice făptură creată vine de la Dumnezeu, Care se îngrijeşte de existenţa acesteia, fie ea mai lungă sau mai scurtă. Iar dacă îngăduie curmarea unei vieţi înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preştiinţa Sa, Dumnezeu nu vrea să îl priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale, ştiut fiind faptul că omul este înzestrat cu multe daruri, pe care are însă libertatea să le folosească precum consideră”, scrie instituția.
În final, Arhiepiscopia notează  că  „a luat deja legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare.

 » sursa: www.r3media.ro