25 decembrie 1989: Nicolae și Elena Ceaușescu sunt executați la Târgoviște. Ultimele cuvinte ale Ceaușescu: Trăiască Republica Socialistă România, liberă și independentă

2 min read
25 decembrie 1989: Nicolae și Elena Ceaușescu sunt executați la Târgoviște. Ultimele cuvinte ale Ceaușescu: Trăiască Republica Socialistă România, liberă și independentă

Pe 25 decembrie 1989, la ora 14:50, primul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, era executat sumar în cazarma unității de la Târgoviște împreună cu soția sa, Elena.
Cuplul prezidențial se afla de pe 22 decembrie în custodia Armatei, mai precis a generalului, pe-atunci, colonel, Andrei Chemenici la Târgoviște. Pe data de 24, conducerea FSN (Frontul Salvării Naționale) decide că moartea lui Ceaușescu trebuie să nu se producă în lipsa unui proces, oricât de sumar.
Astfel, că decide, fără nicio bază legală, înființarea unui Tribunal Militar Excepțional: completul de judecată a fost format din doi judecători militari, coloneii Gică Popa (președinte) și Ioan Nistor, și trei asesori populari, căpitanul Corneliu Sorescu, locotenentul-major Daniel Candrea și locotenentul Ion Zamfir. Grefierul era plutonierul-major Jan Tănase. Acuzarea a fost reprezentată de procurorul militar Dan Voinea, iar apărarea a fost asigurată de avocații din oficiu Constantin Lucescu și Nicolae Teodorescu.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Ceaușescu a fost acuzat pentru:
1. Genocid – peste 60 000 de victime;
2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat;
3. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.;
4. Subminarea economiei naționale;
În puțin peste o oră, „judecata” s-a terminat cu verdictul previzibil: cei doi au fost găsiți vinovați pentru cele patru capete de acuzare și condamnați la moarte. Deși sentința prevedea posibilitatea recursului în 5 zile, a fost pusă în executare imediat.
În timpul procesului Ceaușescu spune de mai multe ori că a fost o lovitură de stat și că nu recunoaște legitimitatea Tribunalului.

Cei doi au fost preluați de o grupă de parașutiști de la Boteni,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.