Raisa Enachi (AUR) solicită premierului Nicolae Ciucă să prezinte raportul auditului independent referitor la activitatea CNCAV

3 min read

Deputata AUR Raisa Enachi a solicitat premierului Nicolae Ciucă, prin intermediul unei interpelări, să prezinte raportul auditului independent referitor la activitatea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Reamintim că autoritățile au oferit mass-media cel puțin 50 de milioane de euro pentru campania de informare.

Vaccinul a adus multe controverse, încă din primele zile ale apariției acestuia. Deși, la început, specialiștii erau criticați că nu reușesc să producă o soluție pentru ca pandemia să ia sfârșit, în momentul apariției vaccinului, românii s-au împărțit în mai multe tabere, pro și contra campaniei de vaccinare. Odată cu apariția virusului Covid-19 au luat naștere și speculații despre natura lui, ce presupune și cum te poți vindeca de acest virus care se răspândea cu ușurință de la o persoană la alta. Astfel, au apărut diverse teorii care au afectat percepțiile persoanelor în ceea ce privește vaccinarea și distanțarea socială, care au determinat persoanele să recurgă la alternative în locul medicinei cu ajutorul ”leacurilor-minune” și, de asemenea, aceste teorii au dus la o creștere a  potențialul de acțiune violentă. Aceste teorii sunt menținute și în prezent, foarte multe persoane căzând pradă fake news-urilor.

         Întreg procesul de vaccinare a fost mediatizat și s-a încercat prin multe metode informarea românilor cu privire la acest proces (crearea de pagini de socializare, creare de site-uri, crearea de tombole).

Au fost create o serie de filmulețe, au fost postate diferite teorii în ceea ce privește conținutul vaccinurilor, efectele secundare pe care le pot avea acestea asimilate cu alte boli, deja, existente. Cu toate acestea, românii au refuzat, și încă refuză să se informeze din surse sigure, să întrebe specialiștii. Printre aceste teorii, enumerăm infertilitatea, decesul, introducerea unui cip, și multe altele, niciunele dintre ele neputând fi dovedite. Și, totuși, dacă există informații suficiente, de ce românii aleg să le ignore?  Fake news-urile au jucat, dintotdeauna, un rol important în societate, întâlnindu-le, mai ales, în mediul online, pentru a atrage persoane vulnerabile.

         Ascunderea adevărului în privința efectelor adverse, punerea într-o statistică secretă a celor care au suferit grav din cauza vaccinului și despre care nici acum nu se știe în ce stare se află, s-a dovedit a fi o tactică în favoarea curentului antivaccinist.

În Raportul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea se mai spune că „toate acțiunile au fost implementate fără un buget alocat acțiunilor campaniei de informare şi de educare a populației”, dar din datele publice rezultă că guvernul a oferit mass-media cel puțin 50 de milioane de euro pentru campania de informare.

         Domnule Prim-ministru, dumneavoastră vă revine misiunea de a proteja și apăra interesele românilor, în această ordine de idei, vă rog să precizați:

  • Ce s-a întâmplat cu acești bani publici?
  • Aveți statistici despre câți oameni au fost convinși prin campaniile de presă plătite că vaccinarea îi poate salva?
  • Până la urmă, avem astăzi un audit de cheltuieli făcute în perioada „pandemiei”?
  • Și dincolo de raport, Ministerul Sănătății a cerut un audit independent în ce privește Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Vă solicit să-mi fie pus la dispoziție acest raport de audit!

Fără o astfel de sinteză, nimeni nu poate afla dacă banii statului au fost cheltuiți cu eficacitate.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.