Impactul psihologic al conflictului din Ucraina asupra copiilor: au insomnii și tendință de izolare
2 min read Studiu World Vision: 7 din 10 părinți ucraineni consideră că micuții lor au nevoie de consiliere psihologică
Peste 80% dintre părinții ucraineni refugiați în România spun, despre copiii lor, că se enervează mai ușor în urma traumelor provocate de conflictul militar din țara lor. Dintre aceștia, 1 din 5 copii are momente de iritare des sau foarte des.
Acestea sunt doar câteva dintre consecințele psihologice manifestate de copii în urma tragediei care i-a obligat să lase în urmă toată viața pe care o cunoșteau până la dată de 24 februarie 2022, când au fost lansate primele rachete către țara lor. Din cauza acestor traume, 7 din 10 părinți ucraineni consideră că micuții lor au nevoie de consiliere psihologică.
Într-un an de la izbucnirea conflictului militar, peste trei milioane de ucraineni au intrat pe teritoriul țării noastre, dintre care peste 100 de mii au solicitat o formă de protecție pentru a putea rămâne în România, se mai arată în comunicatul de presă emis de World Vision România.
În ceea ce privește educația copiilor ucrainieni refugiați în România, doar 36% dintre părinți spun despre micuții lor că au continuat procesul educațional în școlile din țară noastră. Restul copiilor fac școală fie online cu profesori ucraineni, fie învață acasă alături de părinți. 4.1% dintre copii nu fac deloc școală, conform mărturiilor părinților. Dintre cei care fac școală, 99.6% învață în continuare după programa școlară din țara lor. Peste 80% dintre părinți sunt, însă, de părere că cei mici au suferit pierderi de învățare din cauza conflictului militar.
Sondajul World Vision România a fost realizat în perioada 27 ianuarie – 10 februarie în rândul beneficiarilor ucraineni ai fundației, care au tranzitat ori s-au stabilit pe teritoriul țării noastre. Dintre respondenți, 42% se află de peste jumătate de an în țara noastră,