George Simion l-a umilit pe PSD-istul Marian Oprișan
3 min readPunct final în procesul pe care Marian Oprișan, vicepreședintele CJ Vrancea, i l-a intentat lui George Simion. Miza disputei: 2,65 milioane euro.
George Simion a câștigat procesul cu baronul de Vrancea, Marian Oprișan, care îl acționase în instanță pe liderul AUR pentru afirmații calomnioase. Scandalul a început în urmă cu aproape un an, atunci când Simion a filmat gardul casei în care locuiește PSD-istul. Imobilul este trecut în acte pe numele mamei lui Oprișan.
Simion, către baronul Oprișan: ”Mariane, nu-ți dau niciun ban”
În luna martie, Simion a făcut un live de la reședința din Bolotești a familiei Oprișan și a spus că este o casă care valorează 3 milioane de euro, și că aparține social-democratului, deși nu apare în declarația lui de avere.
Câteva zile mai târziu, Oprișan a anunțat că-l va da în judecată pe Simion pentru defăimare și îi va cere în instanță diferența dintre 3 milioane euro și 375.000 euro, cât spune el că a costat imobilul, de fapt.
„Atât vrea Marian Oprișan de la mine, pentru că, spune el, casa asta e a mamei lui și nu valorează mai mult de câteva sute de mii de euro. Dar sunt mai multe case. Numai din gardul ăsta de aici și faci o casă. (…) Mariane, nu-ți dau niciun ban! O să ne distrăm de toți banii cu această chemare în judecată”, i-a strigat deputatul AUR lui Marian Oprișan, în timpul unei a doua descinderi la casa din Bolotești, și aceasta transmisă live.
Cum a ajuns mama lui Oprișan să dețină o avere uriașă
Subiectul averii lui Marian Oprișan, cel mai influent om politic din Vrancea, a fost îndelung dezbătută de presă. Casa de la marginea pădurii, situată pe un teren de mai multe hectare, la marginea pădurii, dar și mașinile de sute de mii de euro, sunt trecute pe numele mamei lui Oprișan, o pensionară care a lucrat în industria textilă.
Marian Oprișan susține că averea familiei a fost controlată de organele statului și că acestea nu au găsit probleme, dar a admis că a trecut pe numele mamei sale toate câștigurile sale.
”Mama sunt eu”, a declarat Oprișan. Baronul PSD spune că a trecut toate bunurile pe numele mamei sale cu mulți ani în urmă, când a intrat în conflict cu Adrian Năstase, liderul de la acea vreme a partidului. ”Îmi tot trimitea procuratura dimineața, la prânz și seara, pentru că nu eram de acord cu el”, a dezvăluit Oprișan într-o emisiune de televiziune.
Oprișan s-a plâns judecătorilor că liderul AUR l-a calmoniat pe Facebook
În aprilie 2023, Marian Oprișan a deschis o acțiune în instanță împotriva lui George Simion, în care arată că i s-au adus prejudicii asupra dreptului la onoare, demnitate și imagine.
”Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti la data de 11.04.2023, sub nr. 9271/302/2023, reclamantul Oprișan Marian l-a chemat în judecată pe pârâtul Simion George-Nicolae, solicitând instanţei obligarea acestuia la plata sumei de 2.671.700 euro, cu titlu de daune morale, reprezentând reparaţia patrimonială a prejudiciului nepatrimonial adus dreptului la onoare, demnitate şi la propria imagine prin afirmaţiile denigratoare la adresa sa, cuprinse în înregistrarea audio-video postată pe contul de Facebook la data de 19.03.2023. Totodată, reclamantul a solicitat şi cheltuieli de judecată.
În motivarea cererii, reclamantul a arătat că, la data de 19.03.2023, pârâtul a postat pe pagina sa de Facebook o înregistrare audio-video efectuată în faţa imobilului din …, proprietatea mamei sale, prin care a expus o serie de afirmaţii denigratoare la adresa reclamantului, referitoare la valoarea imobilului indicat anterior, precum şi la mai multe acţiuni ilegale săvârşite de reclamant”, se arată în cererea de chemare în judecată.
Acțiunea în instanță, respinsă ca neîntemeiată
În octombrie 2023, Judecătoria Sectorului 3 a admis excepția necompetenței materiale și a transferat dosarul la Tribunalul București, din cauza faptului că despăgubirile solicitate depășeau suma de 200.000 de euro.
În ultimele zile ale anului 2023, Tribunalul București a respins cererea lui Marian Oprișan, ca neîntemeiată. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.