5 practici care îl ajută pe bebelușul tău să se dezvolte cognitiv armonios după naștere
2 min read Puterea atașamentului
Abilitățile emoționale și sociale sunt primele care se dezvoltă. Bebelușul nu poate învăța nimic fără ajutorul tău, așa că apelează intens la puterea atașamentului. Începând cu vârsta de 6 luni, bebe are deja o viață emoțională, care se dezvoltă încă din timpul sarcinii, printr-o legătură specială mamă-copil. Stresul și emoțiile negative sunt deosebit de importante, pentru că pot genera procese care să influențeze viața emoțională a copilului. Sentimentul de afecțiune stă la baza dezvoltării cognitive, iar dragostea pentru bebelușul tău începe timpuriu, încă din burtică, și trebuie să continue după naștere. Așadar, zâmbește-i cât mai mult, arată-i dragostea în fiecare zi și ține-l în brațe.
Contactul vizual
Contactul vizual sau privitul în ochi este o acțiune absolut necesară în primele luni de viață, pentru că bebelușul memorează trăsăturile și mimica părinților. Astfel, ambii părinți trebuie să inițieze schimb de priviri cu bebelușul lor. După 5-6 săptămâni, bebelușul va începe să ceară contact vizual cu tine și să te privească cu insistență, fiind un prim semn de relaționare. Contactul vizual este un pas important în procesul de comunicare nonverbală. Totodată, dacă observi că bebelușul vrea o pauză de la privitul în ochi, acționează ca atare și nu insista să faci opusul.
Activități interactive
Cel mic trebuie să se simtă iubit și să fie în centrul atenției tot timpul. În primul rând, amuză-te cu el, deoarece râsul este benefic de ambele părți. Bebelușul este inteligent și învață încă dinainte să se nască, contrar expresiei „este prea mic să înțeleagă”. Așadar, vorbește cu el atunci când gângurește, cântă-i pentru a-l liniști sau dansează pentru stimularea mișcării. Cititul este o altă practică recomandată. Nu în ultimul rând, sunt disponibile oferte jucarii bebelusi care ajută la dezvoltarea inteligenței și-l fac să fie activ. Detalii aici. De altfel,