Marin Dumbravă – fermier bio full-time de peste 10 ani

3 min read
Marin Dumbravă – fermier bio full-time de peste 10 ani

Ferma ecologică Biodumbrava, exploatație fondată de Marin Dumbravă în Joița, județul Giurgiu, mizează pe specii de legume cu valoare biologică ridicată, de nișă. Brandul este cunoscut și apreciat mai ales de consumatorii din București. Afacerea s-a dezvoltat “organic” și reprezintă, la ora actuală, o certitudine în segmentul agriculturii bio.
Cu domnul Marin Dumbravă, proprietarul fermei ecologice Biodumbrava și membru al Asociației Forța Fermierilor, am discutat problematica agriculturii ecologice în contextul Pactului Ecologic European și a noii Politici Agricole Comune 2027.
“Ar trebui să existe o politică guvernamentală solidă, în ceea ce privește agricultura ecologică autohtonă. Din păcate, în stilul românesc cunoscut, când s-a pus problema ca 25% din suprafață agricolă să fie ecologică (certificată ecologic), la orizontul anilor 2030, conform Green Deal-ului european, soluția unora de prin birourile ministeriale ar fi să declarăm Delta Dunării și pășunile montane ca fiind zone ecologice. Te închini cu două mâini, în același timp”, ne-a declarat Marin Dumbravă, fondatorul fermei Biodumbrava.

“În agricultura ecologică sunt multe necunoscute. Fermierii sunt provocați mai tot timpul de efectele tehnologiei aplicate, trebuind să facă față la multe probleme pe parcursul unui ciclu de vegetație și nu numai. Agricultura ecologica nu este un moft, a devenit o necesitate. În condițiile actuale (mă refer la pandemia provocată de virusul SARS Cov-2), poate mai mult decât oricând, s-a dovedit că un organism sănătos, cu o imunitate solidă, poate face față agresiunilor microbiologice. Dacă vom asigura organismului nostru un mediu alcalin, atunci patogenii nu se propagă, nu se înmulțesc și ca atare boala nu apare. S-a dovedit științific că în zonele de pe glob unde oamenii ajung la vârste foarte înaintate, apa consumată are un rol fundamental. Toți specialiștii autentici (care au zeci de ani de cercetare în spate) sunt de acord că apa organică din legume și fructe ecologice influențează pozitiv starea de sănătate a consumatorilor, indiferent de vârsta acestora”, afirmă Marin Dumbravă.
Relația producătorilor bio cu marile magazine este una complicată
“De ce nu se încurajează consumul de legume și fructe ecologice autohtone în grădinițele, școlile și spitalele noastre? Relația producătorilor, fermierilor, care au producție ecologică certificată, cu marile magazine este una complicată. Puțini fermieri reușesc să iasă în câștig de pe urma acestor contracte cu retailerii. Cheltuielile sau costurile în agricultura ecologică sunt mari, pierderile de producție sunt semnificative și atunci este normal ca prețurile să fie mai mari la producția ecologică. Dacă livrările către supermarketuri sunt puține, se pune întrebarea unde comercializezi marfa. Am discutat mai demult că o soluție ar putea fi construcția unor depozite regionale, în apropierea marilor centre urbane, care să permită stocarea producției în condiții standardizate. Dacă s-ar putea construi și fabrici de procesare (în condițiile în care o bună parte din producție nu are un aspect comercial care să determine valorificarea în stare proaspătă), atunci lucrurile ar fi rezolvate. Dar, la acest moment, nu există niciun depozit regional”. (Și nici nu va exista pentru că în PNRR nu s-au luat în considerare astfel de proiecte. De altfel,

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.