Rodica Boancă – către ministrul Agriculturii: „Are România resursele necesare, în materie de grâu, care să poată susține o posibilă criză alimentară?”

2 min read

Din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, grâul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani. În acest moment, mai multe state din Europa au interzis exporturile de cereale, pregătindu-se pentru acestă nouă criză reprezentată de posibila lipsă a alimentelor, însă România nu are o astfel de viziune și continuă exportul la capacitate maximă. Mai mult decât atât, am rămas singura țară cu ieșire la Marea Neagră care exportă grâu și porumb, susține Rodica Boancă, deputat AUR.

În acest sens, Rodica Boancă a adresat o întrebare ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, prin care îi cere informații despre o posibilă criză alimentară, dar și măsurile pe care acest minister le are în vedere pentru ca România să aibă resursele necesare.

   „Comisia Europeană publică constant un bilanț în ceea ce privește situația exporturilor de cereale către piețele terțe, iar cifrele pentru România indică rezultate record în comparație cu ultimii ani. România tinde să devină cel mai mare exportator de grâu, iar aceste rezultatele se explică atât prin producția bună, de 11,4 milioane de tone în 2021, cât și de o conjunctură politică prin care se favorizează acest lucru.

          La prima vedere aceste statistici ne-ar bucura însă dacă ținem cont de faptul că toată lumea vorbește despre o iminentă criză alimentară nu putem să nu remarcăm faptul că românii sunt iar „victimele de serviciu”.

           Astfel, în contextul celor menționate mai sus, vă supun atenției sistarea sau măcar raționalizarea exportului de cereale, în special grâu, pentru următoarele 6 luni, iar în baza atribuțiilor conferinte de funcția pe care o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:

  1. Ministerul pe care îl conduceți are informații care indică o posibilă criză alimentară?
  2. Are România resursele necesare, în materie de grâu, care să poată susține o posibilă criză alimentară?
  3. După estimările ministerului, care este cantitatea de grâu care urmează să fie exportată?
  4. A fost luată în calcul o posibilă sistare a exportului de cereale?„, a întrebat Rodica Boancă, deputat AUR.
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.