Leurda – beneficii. Rețete cu leurdă

3 min read
Leurda – beneficii. Rețete cu leurdă

Leurda, cunoscută și ca usturoiul sălbatic, este o plantă sălbatică de primăvară cu numeroase beneficii pentru sănătate. Rețetele cu leurdă sunt ușor de preparat.

Frunze de leurdă
Ce este leurda
Leurda este o plantă de primăvară folosită în multe rețete. Leurda se aseamănă cu usturoiul, motiv pentru care a fost denumită și usturoi sălbatic, usturoiul ursului sau Allium ursinum.
Este răspândită în cea mai mare parte a Europei și crește în pădurile cu soluri umede, preferând condiții ușor acide.
Planta este cunoscută de milenii ca remediu, medicii antici greci prescriind-o leurda ca întăritor şi detoxifiant. Romanii o recomandau într-o gamă largă de boli ca leac extrem de eficient. Pe teritoriul ţării noastre leurda era folosită de daci pentru vindecarea rinichilor şi eliminarea otrăvurilor din sânge.
Leurdă
Cum arată leurda
Leuda este o plantă sălbatică de talie mică spre medie. Plantele de leurdă pot ajunge la 30-50 cm înălțime.
Frunzele de leurdă sunt cărnoase, de un verde viu.
Florile de leurdă sunt mici, de culoare albă.
Cum recunoaștem leurda
Pentru că leurda se aseamănă cu unele plante otrăvitoare, testul plantei se face similar ca la usturoi. Se freacă frunzele de leurdă între degete și daăc mirosul aduce a usturoi, planta este bună consum.
Leurdă bună de cules
Când apare leurda
Leurda este o plantă de primăvară care apare începând cu luna martie și până la începutul verii, în iunie.
Leurda se culege înainte de apariţia florilor deoarece după acel moment, frunzele îşi pierd mult din calităţi. De la leurdă se folosesc frunzele tinere, care se taieastfel încât să nu afectăm bulbul plantei deoarece este o buruiană perenă iar bulbii scot plăntuţe ani la rând.
Frunzele tinere astfel culese se consumă imediat sau se pot păstra câteva zile la frigider deoarece se ofilesc foarte repede. Planta poate fi uscată însă procesul de uscare este anevoios. După uscare frunzele se macină şi praful obţinut se păstrează în recipiente închise ermetic şi folosit ca un condiment-medicament în bucătărie.
Unde crește leurda
Leurda crește în locui cu umezeală, mai ales în păduri. De acolo este culeasă și comercializată în piețe.
Leurda – proprietăți
Leurda are proprietăți terapeutice mulțumită conținutului să bogat în vitamine și minerale. Leurda conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Foarte important, leurda conţine surfură de alil, substanţă prezentă și în usturoi, iar datorită acesteia, leruda are numeroase virtuţi terapeutice, fiind de un real ajutor în lupta cu bolile şi un tonic natural dinamic.
Leurda – beneficii pentru sănătate
Leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian și un rol imunomodulator.
De asemenea, leurda are asupra organismului o acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, fiind un fluidifiant sangvin şi antiplachetar sangvin.
Consumul frecvent de leurdă poate să scadă nivelul colesterolului, să reducă insuficienţa biliară.
Poate fi eficientă în ameliorarea unor afecţiuni ale căilor respiratorii superioare,

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.