Soluții împotriva secetei: soiuri tolerante și diversificarea rotațiilor
3 min readLa nivel mondial, Èi în special în FranÈa, seceta este principala cauzÄ a producÈiilor reduse. PredicÈiile modelelor climatice aratÄ cÄ aceste episoade extreme vor fi din ce în ce mai dese Èi mai intense. Pentru a contracara aceste pericole Èi a limita pierderile de producÈie, cercetÄtorii studiazÄ diferite soluÈii, de la geneticÄ la practici agricole.
âConform prognozelor, încÄlzirea globalÄ, cu o creÈtere a temperaturii globale de 2°C, ar duce la o frecvenÈÄ a episoadelor ca cea din 2003 la fiecare zece ani, Èi la fiecare trei-patru ani pentru o creÈtere de 3°Câ, spune Philippe Ciais, director de cercetare la CEA – ÈtiinÈa Climei Èi Mediului Èi cercetÄtor la Laboratorul de ÈtiinÈe ale Climei Èi Mediului (LSCE). Nu se Ètie dacÄ adaptarea sistemelor de producÈie va fi capabilÄ sÄ absoarbÄ Èocurile climatice. DatoritÄ unor indicatori mai preciÈi, climatologii ar putea obÈine o mai bunÄ probabilitate a riscurilor, Èi în special în perioadele critice care puncteazÄ dezvoltarea culturilor. Trebuie studiate toate domeniile pentru a oferi soluÈii care sÄ asigure productivitatea culturilor Èi sÄ garanteze resursele alimentare.
O secetÄ duce Èi la lipsa apei
âProblema nu este doar cÄldura, ci Èi lipsa apei, precizeazÄ Damien Beillouin, cercetÄtor la CIRAD. Atunci când o plantÄ este supusÄ stresului hidric, durata de umplere a boabelor poate fi scurtatÄ, fotosinteza afectatÄ Èi, în cele mai severe cazuri, Èesutul vegetal sau întreaga plantÄ pot muriâ. Ãn aceste condiÈii, productivitatea este afectatÄ, întrucât rezervele acumulate în boabe sunt mai mici.
Pentru a remedia parÈial problema, sunt posibile mai multe soluÈii. La scarÄ regionalÄ, diversificarea producÈiei permite anumitor culturi sÄ evite perioadele de vreme caldÄ sau uscatÄ Ã®n fazele lor cele mai sensibile. Ãnlocuirea porumbului cu sorg, ale cÄrui cerinÈe totale de apÄ sunt mai puÈin constrângÄtoare, rÄmâne o posibilitate.
Ãn cele din urmÄ, amelioratorii lucreazÄ pentru a dezvolta soiuri mai tolerante la stresul hidric. âChiar dacÄ rÄmân mai puÈin productive, aceste soiuri reprezintÄ Èi o cale interesantÄ, deoarece limiteazÄ pierderile catastrofale Èi asigurÄ o recoltÄ acceptabilÄ Ã®n anul în care accidentele climatice sunt mai graveâ, precizeazÄ Philippe Ciais.
Securitatea alimentarÄ Ã®n faÈa pericolelor climatice extreme
Studiile efectuate în special de CIRAD Èi INRAE aratÄ cÄ aceste episoade severe de secetÄ, ca în 2003 Èi 2018, pot afecta resursele alimentare Èi, în consecinÈÄ, pot crea tensiuni pe pieÈe. Problema riscului pentru întregul sistem global de producÈie este cu atât mai importantÄ cu cât toate bazinele de producÈie ale lumii, sau âcoÈurile de pâineâ, suferÄ un pericol climatic major în acelaÈi an.
âCând episoadele sunt mai localizate, regiunile excedentare pot acoperi parÈial deficitul de producÈie al sectoarelor afectate. AÈa a fost cazul în 2018, când nordul Europei a fost mai puternic afectat decât sudul, aminteÈte Damien Beillouin. S-a produs un fenomen de compensare ce a garantat o anumitÄ securitate alimentarÄ.
Sursa: cultivat.fr
Traducere: AsociaÈia AIDER