Băsescu a turnat, dar a și băut (banii noștri) – CRITICII.RO

3 min read
Băsescu a turnat, dar a și băut (banii noștri) – CRITICII.RO

Precum cu siguranță știți, ieri Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins apelul depus de Traian Băsescu față de decizia Curții de Apel București și a menținut sentința, hotărând că fostul președinte a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Decizia instanței vine după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat fără urmă de tăgadă că Băsescu a avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel şi ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod „Petrov”. Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse „activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini.

Ca atare, în conformitate cu legea adoptată în septembrie 2021, Traian Băsescu, în calitate de fost șef de stat dovedit ca turnător, nu va mai beneficia de suita de privilegii la care avea dreptul. Adică va trebui să-și ia tălpășița din vila de protocol, să-și ia adio de la personalul plătit și indemnizația specială, de la paza și protecția cuvenite ca ex-președinte și chiar la limuzina de lux – bine, el de obicei conducea o Dacie Logan, dar numai după ce se abțiguia zdravăn înainte să se urce la volan. Evident, pe principiul cum nu se poate mai potrivit într-o asemenea situație „chelu-și pune mâna-n cap”, Băsescu a anunțat deja că va face plângere la CEDO, nerecunoscând în ruptul capului realitatea chioară: că a fost, vorba regretatului Gheorghe Dinică, „un turnător nenorocit”.

Singura nelămurire, în cazul de față, nu este dacă Băsescu a turnat sau nu, fiindcă deja e dovedit că a turnat, ci dacă chiar n-a știut nimeni, timp de 30 de ani, că fostul ministru al Transporturilor, fostul primar al Bucureștiului și în final fostul președinte al României a dat cu subsemnatul la Securitate? Sau cumva au știut toți, dar n-au avut ce să facă și nici n-au putut spune adevărul, fiindcă forțe mult mai puternice au vrut ca Traian Băsescu să pară imaculat? Secretul acestei atitudini se leagă, probabil, de o frază spusă cândva de Băsescu la o băută tradițională, cu alde Sorin Roșca-Stănescu și alți jurnaliști, pe vremea când erau pretenari: „Decât să o sug de la mai mulți licurici mici, mai bine o sug doar de la Marele Licurici” (adică America). Cu alte cuvinte, n-ar fi exclus ca turnătoriile lui Băsescu să fi fost cunoscute Sistemului neo-securist instalat în decembrie 1989 încă de la bun început, dar nu au putut fi divulgate deoarece fostul președinte tocmai era ocupat cu suptul la Marele Licurici și nimeni n-a îndrăznit să-i deranjeze – nu de alta, dar Marele Licurici face foarte urât când e deranjat în asemenea momente plăcute.

Citește și: Traian Băsescu, zis Petrov, a colaborat cu Securitatea – decizie definitivă

Acum sigur se vor găsi unii care să spună: „Da, frate, o fi fost Băsescu turnător la Secu,

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.