9 mai înseamnă începutul ocupației sovietice – CRITICII.RO
2 min read9 mai Ziua Victoriei? Ce înseamnă pentru noi această dată (1945)?
Pentru poporul român și jumătate din Europa nu, pentru noi a fost startul unei ocupații care produce și astăzi consecințe .
Data de 9 mai (1945) înseamnă sfârșitul celui mai crunt război din istoria omenirii. Pentru români data de 9 mai înseamnă începutul ocupației sovietice.
Dar atunci nu a fost o bătălie între state ci între regimuri.
Regimul nazist a fost înfrânt, dar acest lucru a însemnat că o bună parte din Germania a fost eliberată de sub ocupația nazistă.
Regimul sovietic a ieșit învingător iar acest lucru a însemnat că poporul rus, ca și jumătate din Europa, nu a fost eliberat. Germania ocupată de Stalin a înlocuit regimul nazist cu cel comunist, adică s-a menținut sub ocupație.
Subliniez: poporul rus nu a ieșit învingător, el a rămas sub ocupația regimului lui Stalin.
România a rămas sub ocupația sovietică o bună perioadă de timp iar apoi în sfera de influență sovietică. Imediat după război intelectualitatea românească a fost masacrată iar consecințe există și astăzi. Să nu uităm niciodată de drama închisorilor comuniste, de genocidul produs de sovietici împotriva românilor.
Copiii celor care atunci veneau de „eliberatori” au ajuns după 1989 să conducă România, să dețină o influență puternică în statul român(cazul Petre Roman și Valter Roman). Ocupația sovietică a României are puternice efecte și astăzi, mai mult decât în restul statelor europene unde apropierea de occident a ajutat foarte mult.
Deci Ziua Victoriei nu este despre popoare, majoritatea au pierdut, este despre regimuri și despre sfârșitul unui război în care s-a ales între două rele în care nici una nu era mai mică.
Marius Lulea, vicepreședinte AUR