Adrian Negrescu, analist: Pentru mulţi dintre români, vizita la hipermarket va fi ca la muzeu!

2 min read
Adrian Negrescu, analist: Pentru mulţi dintre români, vizita la hipermarket va fi ca la muzeu!

Adrian Negrescu, analist economic, avertizează că tot mai mulţi români vor ajunge în situaţia în care nu vor mai avea bani pentru mâncare, iar scăderea consumului va angrena în lanţ alte efecte dezastruoase, din cauza faptului că lumea nu îşi va mai permite să cumpere hrană.
”Criza alimentară, în România, va însemna o criză a puterii de cumpărare. Nu vor lipsi produsele de pe raft, asta este singur, însă pentru mulţi dintre români, vizita la hipermarket va fi ca la muzeu. Vor admira produsele, dar nu şi le vor permite. În următoarele luni, pe fondul scumpirilor, vom asista la o scădere sensibilă a vânzărilor în volum, pe fondul deprecierii puterii de cumpărare”, a explicat Adrian Negrescu.

Potrivit lui Negrescu, problema gazelor e una sensibilă inclusiv pentru România.
„Da, în lunile de vară nu avem nevoie atât de mult de gaz de import, pentru că consumul este în scădere, dar în perspectiva iernii, va fi o reală problemă. Noi importăm în medie cam 20% din necesarul de gaze, prin două firme aflate în relaţie direct cu Gazprom. Dacă ruşii vor opri robinetul, va fi o problemă pentru că nu văd, cel puţin în acest moment, nicio sursă garantată care să înlocuiască gazul rusesc. Da, autorităţile ne dau asigurări că se vor găsi soluţii, dar să le vedem puse în aplicare. Altfel, la iarnă, când necesarul de import creşte până la 40%, vom ajunge la raţionalizarea consumului mai ales pentru firme. Exploatarea gazelor din Marea Neagră reprezintă o soluţie pentru viitor, pentru că necesită investiţii masive. Încă suntem la început. Nici nu avem încă aprobată modificarea legii offshore”, adăugat el.
Până când România va ajunge să exploateze noile zăcăminte din Marea Neagră, singura şansă ar fi să se aducă gaze din Bulgaria, consideră Negrescu, citat de gandul.ro.
„Până să extragem gazele din mare, singura soluţie viabilă este să creştem producţia internă şi să căutăm rute alternative de import, aşa cum fac bulgarii. Probabil vom ajunge să aducem gaze din Bulgaria, pe noua conductă pe care vecinii noştri o construiesc pe relaţia cu Grecia. În loc să luăm măsuri pentru susţinerea investiţiilor, pentru reducerea poverii fiscale şi stoparea creşterilor de preţuri la energie şi gaze, noi ne păcălim singuri cu vouchere de 4 lei/zi pentru săraci şi discounturi de 50 de bani, pentru transportatori, la acciza la carburanţi”, afirmă Adrian Negrescu.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.