Un fermier și-a făcut singur baraj pe un râu: ”Păi ce să fac, doamnă, să se usuce cultura?”
2 min readAngelica Lefter
– 27 iulie 2022 10:38
Fermierul brașovean Ștefan Munteanu, care a oprit cursul unui râu pentru a-și face baraj privat (foto: Bună ziua Brașov)
Baraj contruit ilegal de către un fermier care a oprit cursul râului pentru a-și iriga culturile. Agricultorul știa că ceea ce face este în afara prevederilor legale, dar spune că nu avea nicio altă soluție pentru a-și salva plantele din câmp.
Bărbatul, pe care seceta l-a determinat să ia măsuri disperate și să încalce legea, se numește Ștefan Munteanu și este un agricultor din localitatea Vulcan, judeţul Braşov. Acesta a oprit cursul râului Bârsa și a reușit să improvizeze un baraj din balast cu care a făcut ca apa să nu mai ajungă în aval.Timp de o săptămână, brașoveanul și-a irigat cele 80 de hectare de porumb, cartofi şi grâu pe care le administrează în zonă, cu ajutorul unei motopompe şi a unui furtun.Asta în detrimentul oamenilor care au terenurile la vale de cele lucrate de arendaş și care s-au trezit fără strop de apă. Aceștia au depus plangere împotriva bărbatului care a îndrăznit să oprească apa doar pentru el.Fermierul a susținut că voia să-şi salveze recolta, deși a recunoscut că știa că este ilegal ce a făcut. ”Păi ce să fac, doamnă, să se usuce cultura? Ştiu (că este ilegal să opreşti un curs de apă, n.r.), doamnă, dar oricum vine foarte puţin!”, a spus presei locale Ştefan Munteanu, fiind conștient de paguba pe care le-a adus-o implicit vecinilor.Potrivit reprezentanților din Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Braşov, fermierul și-a construit barajul cu ajutorul unei societăți din localitate. Legea interzice blocarea cursurilor de apă, iar firma va trebui să suporte consecinţele.Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a reacționat la rândul său în acest caz și a spus că blocarea completă a cursurilor unor râuri este împotriva legii.
”Blocarea completă este clar împotriva legii. Înţeleg disperarea fermierilor, dar tot timpul trebuie să se asigure debitul minim pentru a ţine în viaţă habitatele în aval”, a declarat șeful de la Ministerul Mediului.