Dan Tanasă, întrebare pentru premierul Ciucă: Dacă Germania sau Polonia folosesc în continuare resursa de cărbune, de ce în România nu se poate?
5 min readDan Tanasă, deputat AUR de Mureș, a înaintat o întrebare parlamentară către premierul Nicolae Ciucă pe tema Legii Decarbonizării, în care subliniază că, spre deosebire de România, Germania sau Polonia folosesc în continuare resursa de cărbune pentru a produce energie. În România de ce nu se poate?, întreabă deputatul AUR.
Proiectul Legii Decarbonizării a fost secretizat și trimis la Bruxelles de ministrul energiei cu toate că Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate ”Univers” și Federația Națională Mine Energie v-au solicitat o întâlnire urgentă pentru a discuta despre asumarea decarbonizării României. De la data aprobării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, 1 iulie 2022, v-am atenționat printr-o întrebare că situația Sistemului Energetic Național nu va mai fi sigură și stabilă fără includerea cărbunelui într-un mix energetic. De acum cinci luni de când ați fost convins de domnul ministru al energiei să publicați Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.108/2022, ați reușit să îngropați sistemul energetic: producem mai puțin decât consumăm!
Având în vedere acutizarea problemelor cauzate de sărăcie în România, criza energetică la nivel global, dar și importanță funcționării în regim de siguranță a sistemului electroenergetic național (SEN), Legea Decarbonizării trebuia dezbătută public (chiar dacă aveam acord prevăzut în PNRR prin care aceasta trebuia să intre în vigoare la data de 30 iunie 2022). Nu a fost nimic public, ministrul energiei a făcut ceea ce a promis la Bruxelles, cu toate că alte state europene redeschid minele, folosesc cărbunele, ca de obicei, noi facem ce ni se dictează, închidem capacități de producție sau vindem pe bani puțini altora!
Ieri, după votul din Parlament pe proiectul de lege privind decarbonizarea sistemului energetic, ministrul Energiei, a anunțat că: „nu va închide nici o unitate de producţie a energiei electrice pe bază de cărbune, ci, din contră, se va investi modernizare. Prin această lege se instituie măsuri pentru atenuarea consecinţelor sociale ale închiderii şi conservării capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de lignit şi huilă şi a carierelor şi minelor aferente, stabilirea surselor de finanţare a măsurilor de ajutor de stat, precum şi a măsurilor pentru coordonarea şi implementarea procesului de decarbonizare”. Țara se află în criză energetică, ca de obicei, dar noi mai înființăm un Comitet Interministerial al Cărbunelui, Comitet consultativ şi Grup de Lucru pentru coordonarea şi monitorizarea implementării măsurilor stabilite, precum şi posibilitatea repornirii grupurilor energetice închise, prin decizia Guvernului României şi la propunerea Ministerului Energiei, în situaţie de criză energetică şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic. Credeți că este posibil ca membrii acestor comitete și grupuri de lucru să lucreze în beneficiul statului român? Ne-am asumat: „Conform Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeană prin Decizia C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, pentru care s-a obţinut finanţare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 mil. euro, cu participarea Complexului Energetic Oltenia vor fi realizate noi investiţii în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie, după cum urmează: 2 grupuri pe gaze naturale „ready for hydrogen” de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.325 MW: Işalniţa: 850 MW – cu punere în funcţiune în 2026 – Turceni 475 MW – cu punere în funcţiune în 2026, 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW – până în 2024. Capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroşeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranţă a zăcămintelor de huilă”, a postat pe rețelele de socializare ministrul energiei.
Impactul social al Legii decarbonizării, după aprobare vor fi puse în pericol peste 15.000 de locuri de muncă, deci va trebui bugetul de stat să includă un pachet de protecție socială consistent care să răspundă la nevoile actuale ale salariaților disponibilizați, acordarea de plăți compensatorii și pensionarea salariaților cu o vechime de minim 25 ani, fiindcă suntem siguri că veți închide unități de producție, așa arată interesele ministrului energiei din România! Sunt interese mari ca România să nu mai fie independentă energetic. Termenele și investițiile stipulate în lege sunt departe, domnule Prim Ministru, ce facem de mâine încolo cu sistemul energetic al României? Centralele pe gaz nu vor fi rentabile având în vedere prețurile uriașe ale gazelor, se va ajunge ca energia produsă de termocentralele pe cărbune să fie mai ieftină cu 100 de lei decât cea produsă pe gaz cu toate că se plătesc și certificatele de carbon.
Nu în ultimul rând, doresc să vă aduc aminte că Mass Global Energy Rom SRL a achitat doar garanția de 10.000.000 euro, termenul de plată a prețului integral fiind data de 27.12.2022, deci în patru luni trebuie achitată suma de 91.236.832,87 euro pentru Termocentrala Mintia și nu știm dacă se va întâmpla acest lucru! Statul român vinde termocentralele pe cărbune chiar dacă nu au putut fi înlocuite cu centrale pe gaz sau pe curent electric? Noi ne-am propus prima investiție pentru anul 2024 construirea de parcuri fotovoltaice, iar Germania începe să le închidă? De ce noi acționăm altfel decât puterile importante economic din Uniunea Europeană?
Stimate domnule Prim Ministru, vă întreb cum este posibil să continuăm această politică dezastruoasă a Ministerului Energiei în ceea ce privește soarta sistemului energetic național? Dacă în Germania sau Polonia se poate să fie folosită resursa de cărbune, de ce în România nu se poate? De ce mergeți la Bruxelles fără să negociați nimic favorabil pentru statul român pe care îl reprezentați?