A FI SAU A NU FI DE DOMENIUL TRECUTULUI – declarații – CRITICII.RO

3 min read
A FI SAU A NU FI DE DOMENIUL TRECUTULUI – declarații – CRITICII.RO

Nicolae Ciucă a demisionat astăzi, 12 iunie 2023, din funcția de prim-ministru. Acesta și-a exprimat dorința ca „până la sfârșitul săptămânii să avem un Guvern”, menționând că s-a convenit ca această schimbare să aibă loc la poziția de premier și că se urmează o normalizare în ceea ce privește asumarea politică.

„A fost un mandat prin care am făcut tot ceea ce a depins de noi pentru a asigura stabilitatea și a ne arăta respectul față de obiectivele asumate. Am încheiat mandatul, adevărat, cu soluționarea crizei din învățământ, dar și aici am dorit să arătăm să există toată disponibilitatea pentru a identifica cele mai bune soluții. Există responsabilitate față de ceea ce înseamnă rolul educației și recunoașterea rolul dascălilor în România și, nu în ultimul rând, responsabilitatea asumărilor politice și anume, atunci când am încheiat un acord politic, să fie dus până la capăt. L-am dus până la capăt. Am agreat să aibă loc această rocadă la funcția de premier și cred că putem să spunem că se intră într-o normalitate legaă de ceea ce înseamnă asumarea politică”, a declarat Ciucă.

Ciucă a spus că demisia din funcția de prim-ministru are ca scop facilitarea procesului de rotație a puterii între PNL și PSD, conform acordului stabilit în cadrul coaliției de guvernare.

„Ne-am asumat cu toții că rotativa nu se produce pe 25 mai așa cum era asumat. Pe baza dialogului și a tot ceea ce a putut să însemne coordonarea de la nivelul coaliției, am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ astfel încât doleanțele dascălilor să poată fi acoperite și să redăm încrederea și respectul față de profesorii din România.

Prin OUG de astăzi am convenit și asumat cu responsabilitate toate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă că este nevoie de măsuri sustenabile, care să nu fie populiste, care să reprezintă decizia politică responsabilă.

Când a fost întrebat dacă se va respecta protocolul în cazul în care UDMR părăsește guvernarea, el a declarat că există două opțiuni. Prima opțiune ar fi menținerea protocolului sau inițierea negocierilor pentru a găsi o soluție care să asigure majoritatea guvernamentală.

A fost anunțată adoptarea a două ordonanțe de urgență care au ca scop principal creșterea salariilor cadrelor didactice, ca rezultat al încheierii grevei care a afectat deja sistemul de învățământ.

„De fapt, sunt două ordonanțe de urgență, pentru că una vizează asigurarea creșterilor salariale de la bugetul de stat și, desigur, alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanțare europeană.

Ca atare, sunt două ordonanțe de urgență. În felul acesta, subliniez încă o dată că acest Guvern de coaliție a asigurat începând cu anul cu sfârșitul anului 2021, pentru anii de învățământ 2022, 2023, 2023, 2024 o finanțare de 8 miliarde de lei față de finanțările cu cuvenite pentru anul 2021-2022. 

Și, desigur, la acestea se adaugă sumele de bani pe care le alocăm prin această ordonanță de urgență,

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.