Activitatea militară rusă va fi supravegheată din România cu ajutorul avioanelor NATO – CRITICII.RO

2 min read
Activitatea militară rusă va fi supravegheată din România cu ajutorul avioanelor NATO – CRITICII.RO

NATO va reloca în România unele dintre avioanele sale de supraveghere staţionate în prezent în Germania, pentru a fi mai aproape de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) urmează să ajungă marţea viitoare la Bucureşti pentru „a sprijini prezenţa întărită a Alianţei în regiune şi pentru a monitoriza activitatea militară rusă”, a transmis NATO vineri într-un comunicat.

Avioanele AWACS, care sunt staţionate de obicei la o bază din apropiere de Aachen, în vestul Germaniei, vor fi staţionate la baza Forţelor Aeriene Române de la Otopeni, în apropiere de Bucureşti, la circa 200 kilometri de graniţa cu Ucraina, şi vor rămâne acolo mai multe săptămâni.

La baza de la Otopeni vor fi trimişi de asemenea 180 de militari.

NATO nu a precizat câte dintre cele 14 avioane AWACS staţionate în Germania vor fi trimise în România, dar potrivit unor surse militare, vor fi desfăşurate trei aeronave.

Prin sistemul lor de radar, avioanele AWACS pot localiza şi identifica alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri.

Avioanele pot transmite informaţiile către toate celelalte aeronave aflate în spaţiul aerian şi care sunt echipate corespunzător, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comandă zburătoare.

În trecut, ele au fost desfăşurate în timpul operaţiunilor împotriva grupării teroriste Stat Islamic sau în Afganistan.

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.