Adrian Axinia(AUR) – Spitalele private folosesc bani din asigurările publice de sănătate, în condițiile în care există asigurari PRIVATE de sănătate?

2 min read

Spitalele private primesc bani din asigurările publice de sănătate, în condițiile  în care există asigurari private de sănătate. În acest sens, deputatul AUR Adrian Axinia a adresat o întrebare parlamentară către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prin care solicită clarificări asupra modului de gestionare a banilor aferenți asigurărilor publice de sănătate.

„Este deja cunoscut că spitalele private primesc bani din asigurările publice de sănătate, în condițiile  în care există asigurari private de sănătate, bani reținuti în mod obligatoriu de la cetățeni, iar acestea pot stabili prețuri proprii pentru prestările de servicii de sănătate, practic, în aceste condiții, asistența medicală pierzându-și gratuitatea.

      Ȋn aceste condiții, se creează premizele finanțării serviciilor private din banii cetățenilor fără consimțământul și alegerea de către aceștia a prestatorului de servicii medicale.

      Sistemul privat de sănătate ar trebui să fie finanțat din asigurările private de sănătate și din încasări proprii directe de la beneficiarii serviciilor de sănătate pentru pacienții care aleg acest tip de servicii. Contractele pe care spitalele private le au cu CNAS sunt cu tarife diferențiate pentru același serviciu medical, în funcție de furnizor.

Având în vedere cele menționate, domnule ministru, vă rog să îmi precizați de ce spitalele private au contracte cu CNAS și în baza cărei legi?„, întreabă Adrian Axinia, deputat AUR.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.