Andrei Hangan (AUR): Lipsa resurselor umane şi a unor măsuri legislative adecvate reprezintă obstacole majorare în stoparea traficului ilegal de deșeuri

3 min read

Senatorul AUR Andrei Hangan atrage atenția asupra unor probleme grave: traficul de deșeuri și dificultățile întâmpinate de autorități în a aplica măsurile de prevenire şi control ale acestui fenomen. El precizează că, în prezent, procesul de implementare al Planului Naţional pentru stoparea traficului de deșeuri este întârziat de lipsa de personal în cadrul Gărzii de Mediu.

În sprijinul afirmațiilor sale, Hangan amintește că această situație a fost confirmată și de către comisarul general al Gărzii de Mediu. „În ciuda eforturilor de control şi intervenţie în cazuri de transporturi ilegale, lipsa resurselor umane şi a unor măsuri legislative adecvate reprezintă obstacole majore în calea stopării acestui fenomen”, a punctat senatorul.

Într-o sesizare către Ministerul Mediului, Andrei Hangan a subliniat că este imperios să se identifice soluții pentru a remedia această situație și pentru a asigura o aplicare eficientă a măsurilor de prevenire a traficului ilegal de deșeuri. „Îmbunătățirea  capacității instituționale este crucială pentru a contracara acest fenomen și pentru a proteja mediul înconjurător”, subliniază acesta.

Ca răspuns la sesizarea senatorului AUR Andrei Hangan, ministerul de resort a transmis că, potrivit H.G. nr. 788/2008, Garda Națională de Mediu colaborează cu Autoritatea Vamală Română şi Ministerul Afacerilor Interne pentru a monitoriza transferul de deșeuri. În ceea ce privește stoparea traficului ilegal de deșeuri instituția a transmis care au fost principalele măsuri adoptate, dintre care menționăm introducerea comisarilor de mediu în controlul integrat.

În ceea ce privește controlul transferurilor/importurilor de deșeuri, instituția a amintit că acesta a fost reglementat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1647/2022, „generând o reflectare a trasabilității reale pentru deșeurile cu care se operează pe teritoriul României şi care au legătură cu transferul deșeurilor mai ales import, dar şi export, respectiv tranzit, fiind un răspuns prompt al autorităților în punctele desemnate de trecere a frontierelor pentru deșeuri”.

De asemenea, Ministerul Mediului a precizat că, în cazul transferurilor de deşeuri care intră în România, sunt anunțați atât comisarii de mediu prezenți în punctele de trece a frontierei desemnate special, cât și comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (A.N.P.C.), în cazul mărfurilor declarate ca bunuri uzate/folosite (second-hand).

„Menţionăm faptul că până la introducerea comisarilor de mediu în controlul integrat, rețelele de traficanţi au profitat de multe ori de slăbiciunile sistemului de control, adaptându-se continuu, folosind ca acoperire în operațiunile de trafic de deşeuri sau substanţe periculoase, obiectele folosite, aşa-zisele second-hand, a căror verificare intră în mare parte în aria de competenţă a A.N.P.C. Mai mult, transporturile erau programate în afara programului de lucru at A.N.P.C. şi al G.N.M., respectiv în week-end, în zilele libere/zilele de sărbătoare legată, când se asigura cu greu prezenţa comisarilor în punctele de trecere a frontierei”.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.